Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Μπορεί να αξιοποιηθεί σε όφελος του λαού

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τον ορυκτό πλούτο της Χαλκιδικής

Αποψη από την εκδήλωση του Κόμματος για τον ορυκτό πλούτο
Αποψη από την εκδήλωση του Κόμματος για τον ορυκτό πλούτο
Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον ορυκτό πλούτο της Χαλκιδικής παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση, που έγινε την Κυριακή στην Ιερισσό παρουσία πλήθους κόσμου και φορέων της περιοχής που αντιδρούν στην καταλήστευση του τόπου τους από το κεφάλαιο και στις σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία μεταλλουργίας χρυσού, με μοναδικό γνώμονα την κερδοφορία των μετόχων της.

Κεντρικός εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Ζιώγας, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ λέει «όχι» στο επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», και κάλεσε το λαό να οργανώσει την πάλη του, για να μην παραδοθεί ο πλούτος της περιοχής στους μονοπωλιακούς ομίλους. Να διεκδικήσει ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών αναγκών, που σημαίνει πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας που υπηρετεί την πλουτοκρατία. Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο Ανδρέας Γιαννακουδάκης, καθηγητής ΑΠΘ, ο Γιάννης Μίχος, οικονομολόγος, η Κατερίνα Ιγγλέζη και ο Τόλης Παπαγεωργίου από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού. Χαιρέτισαν, επίσης, ο Γιώργος Καραμσαλής, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Αριστοτέλη, ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ και ο Δημήτρης Ζαχαριάδης, Γραμματέας της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

Το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός» προβλέπει εγκαταστάσεις και εργοστάσια στις περιοχές του Μαντέμ Λάκκου, στις Μαύρες Πέτρες, στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές για την εξόρυξη χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων, ενώ ήδη γίνεται εξόρυξη και απόληψη Χαλκού και Αργύρου.

Με την επένδυση αυτή, η «Ελληνικός Χρυσός» επιδιώκει τεράστια κέρδη και ως αντιστάθμισμα για να μετριάσει τις αντιδράσεις, υπόσχεται νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, το περασμένο φθινόπωρο, μέσα στην προεκλογική περίοδο, εξασφάλισε την ομόφωνη θετική γνώμη του τότε νομαρχιακού συμβουλίου για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», σε σχέση με την επέκταση των μεταλλείων και τη δημιουργία νέων στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη.

Το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση του λαού της περιοχής, υποσχόμενο αποκαταστάσεις περιβάλλοντος, υποβαθμίζοντας τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από τη λειτουργία της επένδυσης, κ.λπ.

Η πρόταση του ΚΚΕ

«Η συσσωρευμένη αρνητική εμπειρία στην περιοχή, Μποδοσάκης, TVX, αλλά και η Κορώνεια, η ΠΕΣΙΝΕ, ο Ασωπός, η Πτολεμαΐδα μάς στερούν την αισιοδοξία. Το κεφάλαιο, η εκμετάλλευση, το κέρδος λειτουργούν αμείλικτα. Οι ιδιώτες μεταλλειοϊδιοκτήτες όλον τον περασμένο αιώνα έδωσαν δείγμα γραφής το πώς εννοούν την επιχειρηματική τους δράση, τη δράση της αγοράς: ληστρική, ανορθολογική, εκμετάλλευση, με συνέπεια τα τεράστια διαχρονικά οικολογικά εγκλήματα, το βιασμό της φύσης και της υγείας των εργαζομένων», σημείωσε ο Γιάννης Ζιώγας. Εκανε, επίσης, κριτική σε παραμέτρους της ΜΠΕ για την υλοποίηση του έργου, σχετικά με τη χωροταξία και τη χρήση γης, τις υδρογεωλογικές μελέτες, την προστασία από ατύχημα μεγάλης έκτασης, την αέρια ρύπανση, τη διαδικασία επεξεργασίας με τη χρήση κυανίου, την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, την αντισεισμική προστασία λιμνοδεξαμενών και άλλων κατασκευών, τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ, τόνισε:

«Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Μια τέτοια ανάπτυξη θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και όχι την κερδοφορία της εταιρείας, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όλων των κλάδων: από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τη μεταποίηση, μέχρι τον τουρισμό.

Προϋπόθεση για μια τέτοια ανάπτυξη είναι η εναντίωση στο συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο που προωθούν από κοινού η "Ελληνικός Χρυσός", η κυβέρνηση και οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην τοπική διοίκηση.

Προϋπόθεση είναι η αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων. Να γίνουν ριζικές αλλαγές με προοπτική τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Περιβάλλοντος, ούτε στην εταιρία, αλλά ούτε και στους αιρετούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όταν μιλούν για αυστηρή τήρηση των όρων για την προστασία της περιοχής. Ποιες υπηρεσίες θα κάνουν τον έλεγχο; Δεν πρόκειται να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, γιατί δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν ούτε το παραμικρό από το κέρδος τους. Είναι γνωστά και σημαντικά τα προβλήματα που υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή του Στρατωνίου, με τη ρύπανση του νερού στα Μαντεμοχώρια, αλλά και στις κατοικίες στη Στρατωνίκη με τα ρήγματα που εμφανίστηκαν στα σπίτια.

Το ΚΚΕ παλεύει για:

  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, που θα αποτρέπουν τη ρύπανση της περιοχής (νερό, δάσος, θάλασσα) και τους κινδύνους για τα χωριά (όπως με ρήγματα, μεγάλης κλίμακας ατυχήματα κ.ά.), με τους εργαζόμενους και τους τοπικούς μαζικούς φορείς να έχουν ουσιαστικό λόγο.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που θα προστατεύουν από "εργατικά ατυχήματα", όπως έγινε πέρσι στα μεταλλεία, αλλά και την υγεία των μεταλλωρύχων που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και μετά τη συνταξιοδότηση.
  • Μέτρα για μόνιμη σταθερή δουλειά των εργαζομένων με 7ωρο - 5ήμερο».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ