Παρασκευή 4 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»
Οι γυναίκες στην πάλη με το ταξικό κίνημα

Οι γυναίκες να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στο πλευρό του ταξικού κινήματος, και να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που φορτώνει την κρίση στις πλάτες των εργατικών λαϊκών οικογενειών, ενάντια στο μνημόνιο που έρχεται μέσα και από τον «Καλλικράτη», σε Υγεία, Παιδεία, να στρατευθούν στο δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης.

Αυτό αναδείχθηκε μέσα από την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Κουφαλίων και πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Δημαρχείο του Δήμου Χαλκηδόνας, στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, με θέμα «Καλλικράτης: Γυναίκα και υγεία». Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, δεμένες με τις ανατροπές στα εργασιακά και τις επιπτώσεις που φέρνουν ιδιαίτερα στις γυναίκες, η Πανδώρα Γκοτσίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κουφαλίων, σημείωσε:

«Η προστασία της μητρότητας, από την αντισύλληψη ως τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στην εργασία, από την ιατρική κάλυψη της εγκυμοσύνης και της γέννας - με τα όσα προβλήματα και δυσκολίες - ως τις άδειες και τα επιδόματα, από τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς (όπου υπάρχουν) ως τις αισχρές απολύσεις εγκύων γυναικών, όλα θα μπουν στη μέγγενη των εμπορευματοποιημένων, υποβαθμισμένων και κατακερματισμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Για τους νέους ανθρώπους η δημιουργία οικογένειας θα είναι άπιαστο όνειρο».

Αρνητικές επιπτώσεις στην Υγεία του λαού

Από την εκδήλωση για τις γυναίκες
Από την εκδήλωση για τις γυναίκες
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη πάρει μια πρώτη γεύση από το τι θα ακολουθήσει. Στο ΙΚΑ δεν υπάρχουν γιατροί να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού τόσο σε αριθμό, όσο και σε ειδικότητες. Ο παθολόγος είναι με 3μηνη σύμβαση εργασίας. Απογευματινός γιατρός δεν υπάρχει και είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται στη Θεσσαλονίκη για ειδικότητες που δεν υπάρχουν στα Κουφάλια ή τη Χαλκηδόνα. Στο Κέντρο Υγείας, οι παιδίατροι εξυπηρετούν μόνο τις καθημερινές ως τη 1 μ.μ., ο γυναικολόγος επισκέπτεται το Κέντρο μια φορά την εβδομάδα και στις αρμοδιότητές του δεν είναι καν η υπογραφή της βεβαίωσης μιας εγκύου εργαζόμενης για το πότε πρέπει να σταματήσει την εργασία της και πότε πρέπει να επιστρέψει σε αυτήν.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής και των ελλείψεων σε προσωπικό ήταν το ίδιο βράδυ που γινόταν η εκδήλωση, να μην μπορεί να μεταφερθεί στο ΚΥ ο 82χρονος Γιάννης Παυλίδης που τραυματίστηκε σοβαρά από διερχόμενο οδηγό κατά την αποχώρησή του από την εκδήλωση, γιατί δεν υπήρχε οδηγός ασθενοφόρου στη βάρδια. Τελικά, μετά από έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων προς την αστυνομία και αφού πέρασε περίπου μισή ώρα, μεταφέρθηκε στο ΚΥ από την ομάδα εθελοντών του Δήμου με πυροσβεστικό όχημα. Διαπιστώθηκε ότι είχε σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τελικά εξέπνευσε το πρωί της Τρίτης.

Η Λ. Κανέλλη κάλεσε το λαό της περιοχής να ξεσηκωθεί και πρώτα απ' όλα τις γυναίκες. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σημείωσε πως σήμερα απαιτείται συσπείρωση και οργανωμένη ανυπακοή. Ξέρουμε ποιος είναι ο εχθρός. Είναι απέναντι. Η κρίση δεν μας αφορά. Δεν είναι δικιά μας και πρέπει να πούμε αποφασιστικά «τέρμα» σε αυτή την πολιτική. Το τέλος των ψεμάτων ήρθε. Εμπειρία συσσωρευμένη υπάρχει. Αυτά που έρχονται είναι υποθήκη για θάνατο. Τα ζείτε ήδη στο πετσί σας. Μη ρωτάτε τι θα γίνει. Ρωτήστε τι θα κάνουμε, τι κάνουμε. Αποφασίστε λοιπόν να καταδικάσετε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να αλλάξετε τους συσχετισμούς σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, μπείτε στην πρώτη γραμμή του αγώνα με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ και δυναμώστε το μέτωπο που θα βάλει τέρμα σ' αυτή τη βαρβαρότητα, και θα διεκδικήσει την εξουσία για λογαριασμό του λαού.

Βγάζετε τις ίδιες κυβερνήσεις, πιστεύετε τα ίδια ψέματα, βγαίνετε και μιλάτε και παραπονιέστε για αυτό που εσείς κάνετε και μετά λέτε πείτε τα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ