Παρασκευή 4 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
«Πάτημα» και για την επόμενη αντιλαϊκή κλιμάκωση

Αλλεπάλληλες «προειδοποιήσεις υποβάθμισης» από τα τσακάλια των χρηματαγορών

Την επίθεση χωρίς τέλος για την πλήρη εξουθένωση του λαού σιγοντάρουν τα τσακάλια των χρηματαγορών, επιδιώκοντας μικρότερο κόστος από την επερχόμενη καταστροφή κεφαλαίου που προωθεί η καπιταλιστική ΕΕ.

Στο κόλπο μπήκαν χτες και τα αρπακτικά του «οίκου αξιολόγησης» Fitch, που με τη σειρά τους εκτόξευσαν «απειλές» για υποβάθμιση του κρατικού χρέους στην περίπτωση που δεν ξεκινήσει η «ανάκαμψη της οικονομίας», «αν δε γίνει κατορθωτή η πρόσβαση σε μεγαλύτερης διάρκειας δανεισμό από τις αγορές» και ακόμη για την περίπτωση που δε δοθούν στην κυβέρνηση «σαφείς και έγκαιρες δηλώσεις για πρόσθετη υποστήριξη από τους πιστωτές».

Το παιχνίδι χοντραίνει ενόψει των αποφάσεων που θα πάρουν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, για την εφαρμογή του «Συμφώνου ανταγωνιστικότητας», για το «συνολικό σχέδιο» διάσωσης του εκμεταλλευτικού συστήματος, τα οποία, μέχρι πριν από λίγο καιρό, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμπαίζοντας το λαό, επιχειρούσε να προβάλει σαν τη «σανίδα σωτηρίας».

Οι μεγαλορεντιέρηδες της Fitch «περιμένουν» από τα Συμβούλια Κορυφής να προχωρήσουν «σε αξιόπιστα και συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη» δηλαδή και σε μέτρα καλύτερης θωράκισης του νομικού οπλοστασίου τους.

Κινδύνους αναζωπύρωσης και του επίσημου πληθωρισμού στην ευρωζώνη «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής τραπεζίτης τους Ζ. Κ. Τρισέ προειδοποίησε χτες και για το ενδεχόμενο αύξησης των βασικών επιτοκίων του ευρώ, από τον επόμενο μήνα, εξέλιξη που με τη σειρά της θα σπρώξει προς τα πάνω και τα δανειστικά επιτόκια των κρατών.

Στις επόμενες μέρες δημοσιοποιείται και η έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. «Εύσημα» αποδίδονται στην κυβέρνηση και για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ ύψους 50 δισ. ευρώ που θα ξεδιπλώσουν στα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα για την εκχώρηση φιλέτων δημόσιας γης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ