Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποθρασύνθηκαν οι βιομήχανοι

Με πρόσχημα τις «αγκυλώσεις» στα εργασιακά  και διαρθρωτικά, ο  πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδας αξίωσε τη διεύρυνση των προνομίων για τους μεγαλοεπιχειρηματίες σε βάρος των εργαζομένων

Νέα προνόμια με την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, αξιώνουν τώρα οι βιομήχανοι, επιβεβαιώνοντας έτσι με τη στάση τους τη λαϊκή παροιμία «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη»! Αυτό προκύπτει από τις θέσεις που διατύπωσε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας Β. Τακάς. H άρση των «αντικινήτρων» και η απελευθέρωση των αγορών και πρώτα απ' όλα της αγοράς εργασίας, για «τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», αποτελούν -είπε- τις βασικές προτεραιότητες που περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό των ενεργειών και δραστηριοτήτων του Συνδέσμου για το Α' εξάμηνο 2001.

Και για να γίνει περισσότερο σαφής, ο Β. Τακάς πρόβαλε τον ισχυρισμό πως αγκυλώσεις στα εργασιακά και άλλες «διαρθρωτικές αγκυλώσεις», λειτουργούν σαν αντικίνητρα που δεν ευνοούν τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Προβάλλοντας, δε, ευθέως, τις αξιώσεις των βιομηχάνων, διατύπωσε την άποψη πως για το ξεπέρασμα αυτών των «αγκυλώσεων», είναι «απολύτως αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων και η πραγματική απελευθέρωση των αγορών».

Υπογράμμισε ακόμα ότι τα αποτελέσματα του εθνικού διαλόγου για τα εργασιακά «δεν προωθούν το διττό στόχο της ευελιξίας.» Με άλλα λόγια οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδας θα ήθελαν από την κυβέρνηση μεγαλύτερη ακόμα προσήλωση στην υπόθεση των «διαρθρωτικών αλλαγών» και μεγαλύτερη ταχύτητα στην εφαρμογή των αντεργατικών σχεδίων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, η «αναμόρφωση» του ασφαλιστικού συστήματος, η απελευθέρωση των αγορών, η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, η κατάργηση των όποιων κοινωνικών παροχών και όσο το δυνατό λιγότερο κράτος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Β. Τακάς, παραδέχτηκε ότι το κόστος της εργασίας στην Ελλάδα είναι σχεδόν το χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Ωστόσο, επέμεινε ότι οι άλλοι παράγοντες που αναφέρθηκαν και η απουσία σωστής δημοσιονομικής πολιτικής, καθιστούν την Ελλάδα όχι ελκυστική στις ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Υποστήριξε ιδιαίτερα την ανάγκη «δημοσιονομικής πειθαρχίας», λόγω της συμμετοχής μας στη ζώνη του ευρώ.

Σε σχέση με την είσοδο στην ΟΝΕ, τη χαρακτήρισε «μεγάλο επίτευγμα», παρά το γεγονός, όπως τόνισε, ότι τώρα έχουμε χάσει το βασικό εργαλείο παρεμβάσεων και διορθώσεων της οικονομίας, δηλαδή τη νομισματική πολιτική που τώρα εξασκείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο ΣΒΒΕ δίνει τώρα μεγάλη έμφαση στην εφαρμογή σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ