Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απαραίτητη η ύπαρξη συνδικάτων

Ερευνα για λογαριασμό της ΓΣΕΕ πιστοποιεί το μικρό αριθμό συνδικαλισμένων εργαζομένων, αλλά και τη μεγάλη αποδοχή του θεσμού των συνδικάτων 

Το 85% των εργαζομένων κρίνουν απαραίτητη την ύπαρξη των συνδικάτων, αν και το 65% δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε κανένα σωματείο. Ταυτόχρονα, το 75% θεωρεί διαφορετικά ή αντίθετα τα συμφέροντά τους με αυτά των εργοδοτών, ενώ το 49% πιστεύει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τα εργασιακά κινούνται σε λάθος κατεύθυνση και το 25% σε σωστή. Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα αποτελέσματα που έδωσε έρευνα της εταιρίας VPRS, που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ σε δείγμα 2.340 ατόμων στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν κατ' αρχήν τις αντικειμενικές δυσκολίες που βάζει στη συνδικαλιστική δράση η άρχουσα τάξη και το κεφάλαιο, αλλά και τις ευθύνες των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που, με την πολιτική του «κοινωνικού εταιρισμού», τη γραμμή περί αναποτελεσματικότητας των αγώνων που υπηρετούν και την αναξιοπιστία της στρατηγικής τους, διώχνουν τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα και βάζουν εμπόδια στην προσέλκυσή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από αυτό το 65% που δεν είναι συνδικαλισμένο ένα 16% απάντησε ότι δεν ανήκει σε σωματείο επειδή δεν υπάρχει. Ακόμα, ένα ποσοστό περίπου 20%, γιατί δεν έχει ενημέρωση, χρόνο, αλλάζει δουλιές είτε υπάρχουν άλλα προβλήματα. Ταυτόχρονα, στην ερώτηση αν θεωρούν τη δημιουργία σωματείου στο χώρο δουλιάς ή στον κλάδο απαραίτητη, το 54,5% απαντούν «Μάλλον ναι», σε αντίθεση με το 20,4% που λένε «μάλλον όχι». Στην ερώτηση, όμως, αν αυτό είναι ρεαλιστικό, οι θετικές απαντήσεις πέφτουν στο 39,5% και οι αρνητικές ανεβαίνουν στο 31,1%.

Ενδιαφέρουσες είναι οι απαντήσεις που δίνονται στο τμήμα της έρευνας που αφορούν στις συνθήκες και τους όρους εργασίας. Σύμφωνα με αυτές, ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας από Δευτέρα έως Παρασκευή είναι 42 με 48 ώρες δουλιάς στον κλάδο των Επικοινωνιών - Μεταφορών, αποθήκευσης και 44 ώρες σε βιομηχανία, βιοτεχνία, ορυχεία και λατομεία. Επιπλέον ένας στους δύο εργαζόμενους δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα, ενώ ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δε δουλεύει σταθερό ωράριο. Το 10,3% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης και απ' αυτούς το 57,6% ότι το κάνουν, γιατί δεν μπορούν να βρουν δουλιά πλήρους απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ