Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΣΕΕ
Απολογιστικός... ύμνος στη συναίνεση

Στη συνεδρίαση για τον απολογισμό δράσης που θα παρουσιαστεί στο επερχόμενο συνέδριο, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ εκθείασαν τη λογική της υποταγής, ενώ η ΔΑΣ πρόβαλε την ταξική αγωνιστική άποψη   

Ο απολογισμός δράσης, που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα καταθέσει στο 30ό Συνέδριο της Συνομοσπονδίας το Μάρτη, παρουσιάστηκε χτες στην Ολομέλεια της διοίκησης. Είναι ένας απολογισμός, που αντανακλά τη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής στην πολιτική κυβέρνησης-κεφαλαίου, την οποία ακολούθησε η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) με συνέπεια και επιμονή την τελευταία τριετία. Και μόνο η ομολογία ότι η ΓΣΕΕ «με υπευθυνότητα στήριξε την εθνική επιλογή της ΟΝΕ..!», για την οποία μάλιστα η πλειοψηφία νιώθει περήφανη, αποδεικνύει τον επικίνδυνο και επιζήμιο για τα εργατικά συμφέροντα δρόμο, που ακολούθησε η ηγεσία της και έχει επιλέξει και στο μέλλον.

Τον απολογισμό αυτό, που επιχειρεί να δικαιώσει τις επιλογές της πλειοψηφίας, οι οποίες συνέβαλαν αποφασιστικά στη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία, απέρριψαν τα μέλη της ΔΑΣ και ο Αλέξης Τσώλης, ενώ η «Αυτόνομη Παρέμβαση» κράτησε αποστάσεις, κυρίως λόγω της προσυνεδριακής περιόδου, αν και στα κορυφαία ζητήματα συνέπλευσε μαζί της την περασμένη τριετία.

Διαστρεβλώνοντας απροκάλυπτα την πραγματικότητα, με τον απολογισμό δράσης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βλέπει σχεδόν παντού «πλούσια δραστηριότητα και αποτελεσματικές παρεμβάσεις». Αγνοεί εσκεμμένα την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει μεγάλα τμήματα των εργαζομένων, εξαιτίας της κυβερνητικής και εργοδοτικής επίθεσης, ενώ προκλητικά «ευλογάει τα γένια της» για την τακτική που ακολούθησε.

Ακόμα και γι' αυτό το αντεργατικό τερατούργημα, που μόλις πριν λίγες μέρες ψήφισε η κυβέρνηση, να πώς περιγράφει στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, τα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης: «Δεν υπονομεύτηκε το 8ωρο. Δεν ενισχύθηκε το διευθυντικό δικαίωμα. Καταργήθηκε η υπερεργασία. Περιορίζονται οι υπερωρίες. Περιορίστηκε το αρνητικό αποτέλεσμα σε σχέση με τις απολύσεις»!

Ο απολογισμός της πλειοψηφίας δέχτηκε τα πυρά των στελεχών της ΔΑΣ, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη η εργατική τάξη να αντιπαρατεθεί πιο αποφασιστικά με την πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, όρος που είναι προϋπόθεση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της και σ' αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίζουν να δίνουν όσες δυνάμεις διαθέτουν.

«Η κεντρική λογική, που διαπερνούσε τις ενέργειες της πλειοψηφίας όλο αυτό το διάστημα, ξεκινούσε και κατέληγε στον "κοινωνικό διάλογο", στη δήθεν σύγκλιση συμφερόντων εργαζομένων και εργοδοτών - υπογράμμισε ο Γιώργος Μαυρίκος. Ενστερνίστηκε απόψεις και θεωρίες περί "ανταγωνιστικότητας", "παραγωγικότητας", που είναι ξένες με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Η όλη της δράση ήταν τουλάχιστον σε αναντιστοιχία με τους αγώνες που έγιναν για την υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων. Η συσπειρωτική γραμμή του ΠΑΜΕ - υπογράμμισε ο συνδικαλιστής - είναι η ελπίδα για τους εργαζόμενους, μπορεί να δώσει νέα ώθηση στους αγώνες τους και δημιουργεί συνθήκες ανασυγκρότησης και ξαναζωντανέματος των συνδικάτων». Ο Γιώργος Μαυρίκος κάλεσε τη διοίκηση της ΓΣΕΕ να πάρει πρωτοβουλία και για το θέμα του απεμπλουτισμένου ουρανίου και να καταδικάσει τη δράση του ΝΑΤΟ σε συνεργασία με τα συνδικάτα των βαλκανικών χωρών.

«Η γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ έχει ενταχθεί στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, των "κανόνων" της ελεύθερης αγοράς και του "ανταγωνισμού" ή του λιγότερου εργατικού κόστους», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσώλης καταψηφίζοντας τον απολογισμό.

Την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ έθεσε στην ομιλία του ο Γιάννης Σταυρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι σ' αυτά τα πλαίσια οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν ως κατώτερο μεροκάματο 11.000 δραχμές και 275.000 κατώτερο μισθό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πλειοψηφία στους «διαλόγους» ...το ΠΑΜΕ σε αγώνες! (2004-12-09 00:00:00.0)
Θετικός απολογισμός - νέα καθήκοντα (2002-02-12 00:00:00.0)
Απολογισμός υποταγής (2001-02-06 00:00:00.0)
Συζήτηση για τον εργάσιμο χρόνο (2000-09-21 00:00:00.0)
Ελπίδα και προοπτική στη γραμμή της ταξικής συσπείρωσης (2000-07-05 00:00:00.0)
Επιβεβλημένη η αλλαγή των συσχετισμών (1998-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ