Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιβεβλημένη η αλλαγή των συσχετισμών

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του γγ της ΓΣΕΕ, Γιώργου Μαυρίκου, στον απολογισμό δράσης της απερχόμενης διοίκησης

"Η ΔΑΣ, και στο όνομα των 80 ηρωικών και δύσκολων χρόνων, δίνει το χέρι στον καθένα από σας και σας καλεί να ενισχύσετε την ταξική λογική, την αγωνιστική προοπτική στο συνδικαλιστικό κίνημα", τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,μιλώντας μετά την ανάγνωση του απολογισμού της απερχόμενης διοίκησης.

"Η ενίσχυση της ΔΑΣ την Κυριακή θα αποτελέσει από τη Δευτέρα εμπόδιο σοβαρό στις θύελλες που φέρνει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις και το σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης", συνέχισε ο Γ. Μαυρίκος, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στις κυβερνήσεις για τα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων, τα οποία και απαρίθμησε. Εκτενή αναφορά έκανε επίσης στον ΣΕΒ και στις συνέπειες από τις επιδιώξεις του, στην αύξηση των υπερκερδών των βιομηχάνων και στις ρυθμίσεις που σαν αποτέλεσμα έχουν την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την αντίστοιχη αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Αναλυτικά τοποθετήθηκε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ στη δράση της Συνμοσπονδίας και των παρατάξεων που συγκροτούν τη διοίκησή της. Υπενθύμισε πως η ΔΑΣ είχε προειδοποιήσει, με τη λήξη του 28ου Συνεδρίου, ότι η πορεία, που χάραξαν οι άλλες τρεις παρατάξεις, θα απομάκρυνε όλο και περισσότερο τη ΓΣΕΕ από τους εργαζόμενους, τις αγωνίες και τα προβλήματά τους, ότι θα τη μετατρέψουν σε "συνδιαχειριστή αντιλαϊκών πολιτικών".

Ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι τα τρία χρόνια που πέρασαν επιβεβαίωσαν αυτές τις διαπιστώσεις, μια και "η γραμμή της συναίνεσης, του συμβιβασμού, της υποταγής, του ψευτορεαλισμού και της ανάδειξης της θεωρίας του εφικτού σε φάρμακο... διά πάσα νόσο στηρίχτηκε από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με πρώτη και κυρίαρχη ευθύνη της ΠΑΣΚΕ, που συνεπικουρείται τόσο από τη ΔΑΚΕ, όσο και από την "Αυτόνομη Παρέμβαση"".

Για τον "κοινωνικό διάλογο" ο Γ. Μαυρίκος τόνισε πως "παίχτηκε μια χοντρή και μακρόχρονης στρατηγικής σημασίας επιλογή των δυνάμεων του κεφαλαίου". Οσο για το αποτέλεσμά του, επισήμανε: Την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στις ΔΕΚΟ, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την προώθηση των ΤΣΑ, τη χορήγηση αυξήσεων σταδιακά, με βάση την εθνική παραγωγικότητα και την ενίσχυση της απασχόλησης, τη μη "επιβάρυνση" του κρατικού προϋπολογισμού από τις ΔΕΚΟ κλπ.

"Ποιος εργάτης, ποιος μισθωτός - συνέχισε - εξουσιοδότησε τον Πολυζωγόπουλο, τον Μανώλη, τον Καλύβη να χειρίζονται με τέτοιο τρόπο, τέτοια θέματα; Βέβαια η ΔΑΚΕ και η "Αυτόνομη Παρέμβαση", όταν το καράβι του "κοινωνικού διαλόγου" βούλιαζε, έτρεξαν σαν τα ποντίκια να πηδήξουν έξω. Ποιος μπορεί όμως να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του;".

Αλλα σημεία συμπόρευσης των τριών παρατάξεων, που εντόπισε ο γενικός γραμματέας, ήταν: Η διετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση 1996-'97. Τα ΤΣΑ. Ο νόμος για τον "εκσυγχρονισμό" των ΔΕΚΟ. Η επιδότηση των εργοδοτών με τα λεφτά του ΟΑΕΔ. Η κατασπατάληση δισεκατομμυρίων για προγράμματα ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η μετατροπή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε ιδεολογικό εργαλείο συναίνεσης, συμβιβασμού.

Σχετικά με τη δράση της ΔΑΣ, ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι "μέσα σε αρνητικούς συσχετισμούς και μέσα από δυσκολίες και αδυναμίες, τοποθετηθήκαμε πάντα με μοναδικό κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων".

Τόνισε ακόμα ότι στόχος της ΔΑΣ είναι η αναζωογόνηση των οργανώσεων του συνδικαλιστικού κινήματος, η συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία τους, "η ανάπτυξη των αγώνων και διεκδικήσεων για την υπεράσπιση όλων των κατακτήσεων και την πάλη για τη διεύρυνσή τους".

Πρόσθεσε ακόμα ότι "με συνέπεια υπερασπίσαμε την ταξική γραμμή, κόντρα στη γραμμή της συναίνεσης, που όλες οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις υιοθετούν πλήρως. Αποκαλύψαμε στους ίδιους τους εργαζόμενους τους υπεύθυνους και τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα".

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο γγ της ΓΣΕΕ στις προτάσεις της ΔΑΣ για "συντονισμό του αγώνα με ενίσχυση της αλληλεγγύης, της δραστήριας συμπαράστασης και συντονισμένης πάλης με συμμάχους, όπως ΕΒΕ, αγρότες".

Είπε επίσης ότι η ΔΑΣ μόχθησε για: Την ανάπτυξη ταξικών αγώνων - φραγμό στις επιδιώξεις κυβέρνησης - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις πρακτικές της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ. Την οικοδόμηση κοινωνικών συμμαχιών. Τη διαμόρφωση, την ενίσχυση και την ισχυροποίηση της ταξικής λογικής. Τη συσπείρωση, στη βάση, όλων χωρίς εξαίρεση. Την ενωμένη πάλη για τα κοινά προβλήματα. Την αποκάλυψη και την υπογράμμιση των μεγάλων ευθυνών των ηγεσιών των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης".

Τόνισε ακόμη ότι "σήμερα είναι επιβεβλημένη η αλλαγή των συσχετισμών στα συνδικάτα, που αποτελεί κυρίαρχη προϋπόθεση για να αλλάξει η κατάσταση στη ΓΣΕΕ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολομέλεια της ΓΣΕΕ(2007-03-30 00:00:00.0)
Κι άλλο κοινό αντι - ΠΑΜΕ ψηφοδέλτιο(2007-03-28 00:00:00.0)
Κήρυξαν θερινό σιωπητήριο...(2005-07-01 00:00:00.0)
Ταξική συσπείρωση και αγώνας(2001-03-14 00:00:00.0)
Η πλειοψηφία προτείνει υποταγή(2000-11-11 00:00:00.0)
Ναι σε απεργία, όχι στη σύγκρουση(1998-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ