Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ταξική συσπείρωση και αγώνας

Πρόταση ρήξης και μετωπικής σύγκρουσης με κυβέρνηση - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκή Ενωση, κόντρα στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, από τη ΔΑΣ

Με ένα πλατύ ψηφοδέλτιο στο οποίο εκφράζεται η ανοιχτή και δημοκρατική συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων σε ταξική κατεύθυνση η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) κατεβαίνει στο 30ό Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη. Παρουσιάζοντας χτες σε συνέντευξη Τύπου τις θέσεις της ΔΑΣ για το συνέδριο, ο επικεφαλής της Γ. Μαυρίκος σημείωσε το γεγονός, ότι σε αντίθεση με τη ΔΑΣ, οι ηγεσίες όλων των άλλων παρατάξεων δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν παρά στενούς «κομματικούς συνδυασμούς».

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις - υπογράμμισαν τα στελέχη της ΔΑΣ - και κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, όπως το έκαναν και τα τρία προηγούμενα χρόνια, με αποφασιστικότητα θα παλέψουν να ενισχυθεί η γραμμή της συσπείρωσης, να δυναμώσει η ταξική αντίληψη και η αγωνιστική προοπτική στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να γίνει ουσιαστική αντιπαράθεση των δύο γραμμών που συγκρούονται σήμερα μέσα στο εργατικό κίνημα. Της γραμμής της ταξικής πάλης από τη μια και της γραμμής της ταξικής συνεργασίας από την άλλη. Να προβληθεί η ανάγκη συνολικής ρήξης και μετωπικής σύγκρουσης με κυβέρνηση - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα πάνω στο κυρίαρχο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης.

Η δημιουργία του ΠΑΜΕ είναι το καινούριο στοιχείο που προέκυψε στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα από το προηγούμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Η δράση του αποκτά κύρος και αξιοπιστία. Κερδίζει συνειδήσεις, συνεγείρει συνδικάτα και συνδικαλιστές διαφορετικών ιδεολογικών και παραταξιακών αντιλήψεων.

Απόδειξη αυτού ήταν και η σύνθεση της ομάδας των στελεχών που συμμετείχε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΔΑΣ.

«Στη συνεργασία μου με το ΠΑΜΕ και τη ΔΑΣ, υπογράμμισε ο Σπύρος Κότσιας, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, με οδήγησε η ανάγκη να υπάρξει αντίδραση από θέσεις ταξικές στη γενική επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και κεφάλαιο. Δεν προσδοκώ πολιτικά οφέλη - είπε χαρακτηριστικά - και πιστεύω ότι από την αντιπαράθεση με τις δυνάμεις της συναίνεσης οι ταξικές δυνάμεις θα βγουν πιο δυνατές».

Είναι ανάγκη να ανατραπεί η κατάσταση που επέβαλε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, τόνισε στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσώλης - μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ - καθώς αντί να οργανώσει τα συνδικάτα, λειτούργησε ως συνεργάτης της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Εμείς - είπε ο συνδικαλιστής - συγκροτούμε το δικό μας «Μέτωπο», με κύριο καθήκον την οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων.

Ετσι ενώ η ΓΣΕΕ καθημερινά γίνεται πιο αναξιόπιστη και σέρνεται πιο βαθιά στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, το ΠΑΜΕ κερδίζει πόντους, αποτελώντας την ελπίδα για την ταξική αναζωογόνηση του κινήματος.

Στη συνέντευξη η ΔΑΣ κατήγγειλε το γεγονός της νομιμοποίησης νόθων συνέδρων, όπως την περίπτωση των έξι αντιπροσώπων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), οι οποίοι δεν εκλέχθηκαν με το σύστημα της απλής αναλογικής όπως έγινε με τους υπόλοιπους 431 αντιπροσώπους. «Σκιές» στο συνέδριο ρίχνει και ο τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας των Καζίνο, αλλά και ο προκλητικός αποκλεισμός της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ ως πλήρους και ισότιμου μέλους της ΓΣΕΕ, όπως γίνεται σ' όλο τον κόσμο..!

Οσον αφορά στη σύνθεση του συνεδρίου, από τους 437 αντιπροσώπους οι 220 προέρχονται από τις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Κάτι που δείχνει πως η ΓΣΕΕ απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η ΔΑΣ από τις ΔΕΚΟ έχει εκλέξει μόνο 9 αντιπροσώπους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ανήκουν σε άλλες παρατάξεις.

Οι εκτιμήσεις των στελεχών της ΔΑΣ επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά στις αντίστοιχες συνεντεύξεις που έδωσαν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ. Η πρώτη επιχαίρει γιατί οι εργαζόμενοι συνέβαλαν στην επίτευξη του στόχου της ΟΝΕ και θέτει ως επόμενο στόχο ν' αποκτήσει η ΟΝΕ «θελκτικό περιεχόμενο για τις δυνάμεις της εργασίας».

Η ΔΑΚΕ, δίνοντας μαθήματα ευρωπαϊκής υποταγής, καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα «να συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού» και «να γίνει συνείδηση απ' όλους ότι το μέλλον της επιχείρησης και το μέλλον των εργαζομένων σ' αυτήν ταυτίζονται απόλυτα»..!

Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» με τις θέσεις της επιβεβαιώνει τη «διαλογολαγνεία» της και δεν αποφεύγει να βάλει στην ίδια γραμμή το εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό με την τακτική του ΠΑΜΕ, στην οποία ανακαλύπτει «σεχταρισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ