Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Νεκρός εργάτης από πτώση

Από ύψος 40-50 μέτρων έπεσε ο 26χρονος Γιώργος Βούλης, καθώς εργαζόταν στην καμινάδα του εργοστασίου στη Λάρυμνα

Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Οργισμένοι και αγανακτισμένοι είναι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μετά το νέο εργατικό, θανατηφόρο αυτή τη φορά, ατύχημα, που έγινε χτές το μεσημέρι, με θύμα τον 26χρονο εργάτη Γιώργο Βούλη, από την Ελευσίνα, ο οποίος εργαζόταν σε εργολάβο, κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής της υψηλής καμινάδας του εργοστασίου στη Λάρυμνα.

Ο άτυχος εργάτης έπεσε από ύψος 40-50 μέτρων, την ώρα που εργαζόταν στο εσωτερικό της καμινάδας και βρήκε ακαριαίο θάνατο. Το χτεσινό νέο εργατικό ατύχημα είναι το τέταρτο κατά σειρά που συμβαίνει τις τελευταίες 25 ημέρες - προχτές το βράδυ υπήρξε μικροτραυματισμός εργαζόμενου από έκρηξη στο ηλεκτροκάμινο νούμερο πέντε και το δεύτερο σε μία βδομάδα στον ίδιο εργασιακό χώρο. Το προηγούμενο, που προκάλεσε τον τραυματισμό από πτώση, προκλήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη. Να σημειωθεί ακόμα ότι πάνω από τέσσερις τραυματισμοί εργαζομένων έχουν προκληθεί από εκτονωτικές εκρήξεις των ηλεκτροκάμινων.

Η κατάσταση από πλευράς μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας της ζωής των εργαζομένων τον τελευταίο καιρό χειροτερεύει, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή και το ξέσπασμα των εργαζομένων. Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση, η αύξηση των εργολαβιών με ανειδίκευτο προσωπικό, οι ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, οδηγούν τους εργαζόμενους απευθείας στο... θάνατο. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα την εγκληματικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και η διορισμένη διοίκηση της εταιρίας ενόψει του δρομολογημένου ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ.

Τα παραπάνω σημαντικά προβλήματα έχουν γίνει στόχοι πάλης για το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο», σε αντίθεση με τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου, που μαζί με τη δίχρονη σύμβαση και «εργασιακή ειρήνη» που υπέγραψαν με την εταιρία φιμώνουν τους εργαζόμενους και τους υποτάσσουν.

Με δεδομένη τη στάση αυτή απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα και στο κλίμα «Νταχάου» που έχει επιβάλει η κυβερνητική πολιτική στη ΛΑΡΚΟ, η πλειοψηφία του ΔΣ σε έκτακτη συνεδρίαση απέρριψε την πρόταση των συνδικαλιστών του ΕΑΜ για άμεση αντίδραση με την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας σε όλες τις βάρδιες για αύριο Πέμπτη και σύγκληση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων για λήψη απόφασης 24ωρης απεργίας την ερχόμενη Τρίτη και κλιμάκωση αν η εταιρία δε λάβει άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Οι ηγεσίες των δύο παρατάξεων αντίθετα αντέτειναν το «διάλογο» με τη διοίκηση της εταιρίας...

«Εχουμε επισημάνει εδώ και καιρό τους τεράστιους κινδύνους που διατρέχουν οι ζωές των εργαζομένων λόγω της πολιτικής που ακολουθείται στη ΛΑΡΚΟ», τονίζει σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Γ. Ρούσης, γενικός γραμματέας του σωματείου. Οπως επισημαίνει: «Είναι τεράστιες και εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης που χαράζει τις κατευθύνσεις, αλλά και της διοίκησης που τις υλοποιεί. Ευθύνες έχει και η Επιθεώρηση Μεταλλείων Νότιας Ελλάδας που αδρανεί ή κάνει πλημμελείς ελέγχους».

Καταλήγοντας σημειώνει: «Εμείς αντιπαλεύουμε αυτή την πολιτική και την επικίνδυνη στάση των συμβιβασμένων ηγεσιών ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους σε αγωνιστική δράση και αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ και την παραμονή της 100% στο δημόσιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ