Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με οδηγό τις σύγχρονες ανάγκες μας

Οι νέοι που δε συμβιβάζονται, που δε σκύβουν το κεφάλι, που αποτελούν τα «παιδιά» και το μέλλον της εργατικής τάξης, θα δώσουν αγωνιστικό και δυναμικό «παρών» στο σημερινό συλλαλητήριο, στις 6 το απόγευμα, στο Πεδίον του Αρεως. «Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι ανασφάλιστοι. Νέοι χωρίς το δικαίωμα στην υγεία, στην πρόνοια, στην περίθαλψη, στο συνταξιοδοτικό, στα επιδόματα, στα δώρα. Μιλάμε για "μαύρη εργασία", για στυγνή εκμετάλλευση. Ολοι οι νέοι πρέπει να βγούμε μαζί με τους εργαζόμενους στην αντεπίθεση για μια σειρά από δικαιώματα και να τα διεκδικήσουμε. Η ρήξη είναι μονόδρομος για να ανοίξει ο δρόμος που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας», μας λέει ο Κώστας Μυτιληνιού, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου.

Η Βίκυ Σκουράκη, εργαζόμενη στα προγράμματα Stage του ΟΑΕΔ (σ.σ.: πρόκειται για ανασφάλιστη κακοπληρωμένη εργασία με το πρόσχημα απόκτησης της επαγγελματικής εμπειρίας), ορμώμενη και από την προσωπική της εμπειρία, μας λέει με τη σειρά της: «Εμείς οι νέοι εργαζόμενοι που δουλεύουμε στα Stage δε θεωρούμαστε εργαζόμενοι. Δεν υπάρχει πλήρης ασφάλιση σε μας. Το μόνο που έχουμε είναι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τα χρήματα είναι λίγα, χωρίς δώρα και επιδόματα, χωρίς άδειες. Από τα τεράστια ποσά που δίνονται στην εργοδοσία εμείς παίρνουμε ένα μικρό ποσό για χαρτζιλίκι. Γι' αυτό η νεολαία πρέπει να κατέβει στο δρόμο».

«Η Κοινωνική Ασφάλιση όπως και το 8ωρο και μια σειρά από άλλες κατακτήσεις βλέπουμε με μεγάλη μανία να έρχεται η κυβέρνηση και να θέλει να τις πάρει πίσω από τους εργαζόμενους», συμπληρώνει η Χρυσούλα Αποστόλου, μέλος του Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ.

Στο επιχείρημα ότι οι νέοι δεν ασχολούνται με την Κοινωνική Ασφάλιση γιατί ταυτίζεται με τη σύνταξη και... «έχουν καιρό ακόμα», ο Κ. Μυτιληνιού μάς απαντά: «Οι νέοι βλέπουν τους ίδιους τους πατεράδες τους τι τραβάνε αυτή τη στιγμή για να καταφέρουν να φτάσουν στη σύνταξη. Αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει γιατί θα το βρουν μπροστά τους».

Η Χρ. Αποστόλου συμπληρώνει με τη σειρά της: «Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη σύνταξη μόνο, αλλά περιλαμβάνει την υγεία, την περίθαλψη, την πρόνοια, που έχει ανάγκη η νεολαία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ