Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κόβουν την πίστωση στα φάρμακα

Αιτία η πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν μεγάλα χρέη προς τα φαρμακεία

Στην άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, ΗΣΑΠ, ΤΣΜΕΔΕ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πανεπιστημιακή Λέσχη, Πάντειο Πανεπιστήμιο, προχωρούν από την 1η Απρίλη 2001 οι φαρμακοποιοί της Αττικής, σύμφωνα με την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης που έγινε προχτές.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι προβαίνει στην κίνηση αυτή, διότι το χρέος των παραπάνω ταμείων ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές και κατά παράβαση των συμβατικών τους υποχρεώσεων.

Τονίζει επίσης ότι το αρμόδιο υπουργείο, εφαρμόζοντας το 2001 Προεδρικό Διάταγμα του 1975, δεν επιτρέπει ακόμα και σε όσα ταμεία προτίθενται να πληρώσουν, να προβούν στην εξόφληση των χρεών τους. Στα πλαίσια αυτά, τονίζει ο ΦΣΑ, εφαρμόστηκε το άρθρο που δίνει τη δυνατότητα στον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου να παρεμβαίνει και να δίνει εντολή στα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν τους φαρμακοποιούς, αφού πρώτα ελεγχθούν όλες οι συνταγές των ταμείων, διαδικασία που πιθανόν να κρατήσει και δύο χρόνια! Η εφαρμογή του ΠΔ του 1975 ξεκίνησε από το ΤΕΒΕ.

Ο ΦΣΑ επισημαίνει ότι επιφυλάσσεται και για τα άλλα ταμεία, τα οποία προκειμένου να μην πληρώσουν τις οφειλές τους προς τους φαρμακοποιούς εφευρίσκουν τρόπους, περικόπτοντας συνταγές αδικαιολόγητα και κατά παράβαση της ιατρικής και φαρμακευτικής δεοντολογίας.

Κατά τη διάρκεια της άρσης χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να παίρνουν τα φάρμακα από τα φαρμακεία πληρώνοντας τα και εν συνεχεία με την απόδειξή τους θα πηγαίνουν στο ασφαλιστικό τους ταμείο προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Η κατάσταση, σύμφωνα με τον ΦΣΑ, θα ομαλοποιηθεί, εφόσον τα ασφαλιστικά ταμεία διευθετήσουν οριστικά τον τρόπο πληρωμής των φαρμακοποιών.

Τέλος, η γενική συνέλευση του ΦΣΑ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στη μελέτη του ΚΕΠΕ, που αφορά στην απελευθέρωση του επαγγέλματος και την κατάργηση της σταθερής λιανικής τιμής, καθώς τη θεωρεί «πρόχειρη, ατεκμηρίωτη και με λανθασμένα στοιχεία».

Αγωνιστική η πρόταση της «Πανεπιστημονικής»

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών» έθεσαν στη γενική συνέλευση διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει τη διεκδίκηση της απόσυρσης του ΠΔ 67/2000 που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στην ιατρική όσο και στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Οπως τόνισαν, πρόκειται για ένα ΠΔ το οποίο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην καθημερινή εκτέλεση των συνταγών και του οποίου γενικότερη στόχευση είναι η υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ο εκφυλισμός και δυσφήμιση του υπάρχοντος συστήματος υγείας.

Επίσης, απαίτησαν να υπάρξει ενημέρωση της κοινωνίας από τον ΦΣΑ σε ό,τι αφορά την έκθεση του ΚΕΠΕ για το «άνοιγμα» του επαγγέλματος ώστε να αποκαλυφθούν οι προθέσεις που κρύβονται πίσω από αυτήν και οι οποίες δεν είναι άλλες από τη μετατροπή του φαρμάκου από κοινωνικό αγαθό, το οποίο θα πρέπει να είναι προσιτό σε όλους, σε ένα κοινό καταναλωτικό προϊόν.

Με βάση αυτή τη λογική, η «Πανεπιστημονική» πρότεινε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και συνέντευξης Τύπου για την ενημέρωση του κοινού. Τέλος, την πραγματοποίηση ημερίδας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (συνδικάτα, ασφαλιστικά ταμεία, γιατρούς) και με θέμα τη σημερινή κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και τις επιπτώσεις του ΠΔ 67/2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ