Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Και μείωση συντάξεων!

Μέχρι και 4.000 λιγόστεψε η πενιχρή επικουρική σύνταξη των συνταξιούχων μετάλλου, ενώ ο διπλασιασμός της παρακράτησης φόρου πλήττει γενικά τους χαμηλοσυνταξιούχους

Μειωμένες κατά 2, 3 και 4 χιλιάδες δραχμές ήταν οι - ήδη πενιχρές - επικουρικές συντάξεις που πήραν για τον μήνα Μάρτη οι 29.000 συνταξιούχοι μεταλλεργάτες,λόγω διπλασιασμού της παρακράτησης φόρου. Και αυτό, όταν για πέμπτη συνεχή χρόνια, η κυβέρνηση αρνείται να δώσει την παραμικρή αύξηση στις επικουρικές συντάξεις τους!

Με το νέο φορολογικό νόμο της κυβέρνησης, προβλέπεται για πρώτη φορά παρακράτηση φόρου 5% στις επικουρικές συντάξεις μέχρι 600.000 δρχ. το χρόνο, ενώ διπλασιάζεται το ποσοστό παρακράτησης για τις μεγαλύτερες επικουρικές συντάξεις. Με τον τρόπο αυτό χτυπιούνται κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς- αν και ετήσιο εισόδημα μέχρι 1.355.000 δρχ. είναι αφορολόγητο - υποχρεώνονται ουσιαστικά να προσφέρουν απ' τις μικρές συντάξεις τους άτοκο δάνειο στο κράτος.

Τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους συνταξιούχους που παίρνουν επικουρικές συντάξεις, καθώς εξανεμίζει και κάθε... αύξηση που τυχόν θα πάρουν. Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το χτύπημα στους συνταξιούχους μεταλλεργάτες, λόγω και του πενταετούς "παγώματος" των επικουρικών συντάξεων. Την ίδια στιγμή το ΔΣ του επικουρικού τους ταμείου (ΕΤΕΜ) αποφάσισε να δώσει 100 εκατομ. δρχ. "προίκα" στο Ταμείο ...εργατοπατέρων!

Με επιστολή της προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα, η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Μετάλλου διαμαρτύρεται για τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που γίνεται σε βάρος των συνταξιούχων, καταγγέλλει την απόφαση να δοθούν 100 εκατομ. δρχ. στους εργατοπατέρες, αλλά και για το ότι η κυβέρνηση οδήγησε εκατοντάδες εργαζόμενους των ναυπηγείων σε πρόωρη συνταξιοδότηση, φορτώνοντας τα βάρη στο ΕΤΕΜ αντί να τα πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ερώτηση στη Βουλή για το ΤΕΒΕ

Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, Β. Μπούτας και Α. Κανταρτζής και που απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναφέρονται σε κοινό υπόμνημα οχτώ συλλόγων συνταξιούχων ΤΕΒΕ Θεσσαλίας,με το οποίο εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την απαράδεκτη απόφαση της Διοίκησης του Ταμείου να δώσει αυξήσεις μόλις 6%, αντί για 8% που είχε υποσχεθεί.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι τονίζουν πως παρά την εξαίρετη οικονομική κατάσταση του ΤΕΒΕ και τη δυσχερή οικονομική θέση των μικροσυνταξιούχων, δέχονται από κυβέρνηση και διοίκηση του Ταμείου έναν ακόμη εμπαιγμό. Οι βουλευτές, θεωρώντας ότι είναι ηθικά και κοινωνικά απαράδεκτο να ευημερεί το ΤΕΒΕ και να φυτοζωούν οι συνταξιούχοι, ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για να αρθεί αυτή η αδικία.

Με άλλη Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Ν. Γκατζή και Α. Κανταρτζή επισημαίνονται οι τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις που παίρνει για τους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ στη Μαγνησία, το ότι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις υποβάλλονται σε πολύ μεγάλες δαπάνες, αλλά εισπράττουν απ' το Ταμείο ένα μικρό ως ασήμαντο ποσοστό. Ρωτούν τον υπουργό Εργασίας πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την παραπάνω εξοντωτική σχέση συμμετοχής των ασφαλισμένων στο ΤΕΒΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας απερίγραπτος "Γολγοθάς"(1999-08-17 00:00:00.0)
"Επί ποδός" οι συνταξιούχοι(1999-01-14 00:00:00.0)
Πρώτη αγωνιστική απάντηση(1998-11-21 00:00:00.0)
"Ψαλίδι" στις συντάξεις των σιδηροδρομικών(1998-01-13 00:00:00.0)
Συγκέντρωση συνταξιούχων μεταλλεργατών(1997-12-02 00:00:00.0)
Πρόκληση προς συνταξιούχους(1997-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ