Παρασκευή 13 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
"Διευθέτηση", μερική απασχόληση, ΤΣΑ...

Απ' όλα είχε ο... σοσιαλιστικός "μπαχτσές" της ομιλίας του Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου της ΓΣΕΕ έκανε σαφές ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει, αμέσως μετά το συνέδριο, αποτελεί βόμβα για τις εργασιακές σχέσεις

Η συνολική αντιμετώπιση της "οργάνωσης του χρόνου εργασίας", με τη "διευθέτησή" του, η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα "αντικίνητρα" στην απασχόληση των συνταξιούχων, η προώθηση των περιβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης και η διαμόρφωση ενός νέου συστήματος Επιθεωρήσεων Εργασίας,θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις "νέες εργασιακές σχέσεις", το οποίο σύντομα θα καταθέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,μιλώντας στο 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Ο υπουργός απέφυγε να μιλήσει ειδικά για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά προτίμησε να επιδοθεί σε μια "ιστορική" αναδρομή με μπόλικη"σοσιαλίζουσα" φρασεολογία. Φυσικά επισήμανε ότι οι απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα "μπορούν να δοθούν καλύτερα από τον κοινωνικό διάλογο" και μοίρασε υποσχέσεις για πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας που "θα" δημιουργήσουν τα μέτρα για την "απασχόληση", που πήρε και παίρνει η κυβέρνηση.

Ο Μ. Παπαϊωάννου περιέγραψε στη συνέχεια την άσχημη κατάσταση εκατομμυρίων εργαζομένων και ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να καταλήξει ότι μόνη ελπίδα για τη χώρα μας είναι η ΟΝΕ και ότι γενικότερα χρειάζεται η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους... Ο υπουργός επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση προχωρά στην "εξυγίανση" των ΔΕΚΟ, ενώ έδωσε εύσημα στη ΓΣΕΕ για τις πολύ ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας του τελευταίου διαστήματος!

Ο "νέος ποιοτικός στόχος" του Κ. Σκανδαλίδη

Για τον γραμματέα του ΠΑΣΚ, Κ. Σκανδαλίδη,απαιτείται να βρεθεί ένας "νέος ποιοτικός στόχος για το εργατικό κίνημα" και "να επαναθεμελιώσει το συνδικαλιστικό κίνημα τις αξίες του για την ανάπτυξη".

Σύμφωνα με τον Κ. Σκανδαλίδη, ο "νέος ποιοτικός στόχος", περνά από την αύξηση της παραγωγικότητας και την αναγκαιότητα της ανταγωνιστικότητας, ενώ χωράει και "την ιδιωτικοποίηση κάποιων τμημάτων του δημόσιου τομέα", όχι όμως για... κερδοσκοπία!

Ο γραμματέας του ΠΑΣΚ θεώρησε - αρχίζοντας την ομιλία του - ότι ο υπουργός Εργασίας ήταν τόσο... αριστερά στην τοποθέτησή του που ο ίδιος δε θα μπορούσε να ασκήσει κριτική στην... κυβέρνηση!

Β. Μιχαλολιάκος: Στη λογική του "μονόδρομου"

Μεταφέροντας τον χαιρετισμό του Κ. Καραμανλή, ο Β. Μιχαλολιάκος, υπεύθυνος του τομέα κοινωνικής πολιτικής της ΝΔ, κατηγόρησε τόσο τον Μ. Παπαϊωάννου όσο και τον Κ. Σκανδαλίδη για "αριστερή φρασεολογία, που στοχεύει στην παραπλάνηση του συνδικαλιστικού κινήματος".

Κάνοντας λόγο για τις άσχημες οικονομικές συνθήκες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί λανθασμένη πολιτική στην πορεία για την ΟΝΕ, αλλά και για "εγκληματική πολιτική" στον αγροτικό τομέα. Καλώντας, στη συνέχεια, τους εργαζόμενους "να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ανάπτυξη της χώρας", τόνισε ότι "χρειάζεται ένας διαρκής έντιμος κοινωνικός διάλογος".

Κατά τ' άλλα, συνταυτίστηκε απόλυτα με τον Μ. Παπαϊωάννου και τον Κ. Σκανδαλίδη, στα καθοριστικά σημεία του ευρωπαϊκού "μονοδρόμου" της ΟΝΕ, της λογικής του "κοινωνικού διαλόγου" και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος,στην παρέμβασή του ανάλωσε μεγάλο μέρος στα της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ και σημείωσε ότι "η ισότιμη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας υπονομεύεται από την κυβερνητική αδυναμία να διαπραγματευτεί την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ με πολιτικούς όρους, έτσι η Ελλάδα θα μείνει η μόνη χώρα εκτός ΟΝΕ παρά τις εξαντλητικές θυσίες". Παράλληλα, αναγνώρισε το ρόλο της "παγκοσμιοποίησης" και αναφέρθηκε κι αυτός στην ανάγκη "μιας νέας στρατηγικής στο συνδικαλιστικό κίνημα", αποφεύγοντας να αναφερθεί στη θέση του κόμματός του στον "κοινωνικό διάλογο".

Ο Δ. Τσοβόλας

"Κρίσιμη" για το συνδικαλιστικό κίνημα, χαρακτήρισε την περίοδο που περνάμε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας,αφού - όπως είπε - είναι "η εποχή που αμφισβητούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το κράτος πρόνοιας και τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Για το θέμα των ΔΕΚΟ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει την εξυγίανσή τους με τη μείωση του εργατικού κόστους. Τέλος, προσπαθώντας μάλλον να δικαιολογήσει την απουσία επιρροής του πολιτικού του χώρου στο συνδικαλιστικό κίνημα, πρόσθεσε ότι "τα συνδικάτα δεν έχουν ανάγκη από πολιτική κηδεμονία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Απασχολήσιμος» στα χρόνια της ΟΝΕ...(2004-01-01 00:00:00.0)
Μηχανισμός ενάντια στους λαϊκούς αγώνες(2000-07-27 00:00:00.0)
Ολοταχώς για την προ Σικάγου εποχή(2000-07-23 00:00:00.0)
Εκστρατεία αναζήτησης ερεισμάτων(1997-04-02 00:00:00.0)
Εναντιώνονται στην αντεργατική επίθεση(1997-04-01 00:00:00.0)
Επιμένουν προκλητικά οι βιομήχανοι(1996-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ