Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Μηχανισμός ενάντια στους λαϊκούς αγώνες

Πολιορκητικός κριός, ενάντια στους λαϊκούς αγώνες, θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ. Αυτό διαφαίνεται από τα όσα είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας του κόμματος Κ. Σκανδαλίδης.

Το ΠΑΣΟΚ - είπε ο Κ. Σκανδαλίδης - όλο το φθινόπωρο, έχει προγραμματίσει να διοργανώσει «συνδιασκέψεις ενημέρωσης και διαλόγου» για τις «σοβαρές προσπάθειες αλλαγών σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής», που επιχειρεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα θα επιδιώξει να αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός και να διεμβολίσει τους «όμορους» πολιτικούς χώρους. Ενώ συγχρόνως θα λειτουργήσει για πολλοστή φορά το κόμμα ως ασπίδα προστασίας, μπροστά από τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης ή ακόμα καλύτερα σαν διαβρωτικός μηχανισμός μέσα στο λαϊκό κίνημα και τους μαζικούς φορείς, διοργανώνοντας ημερίδες και κάνοντας «διάλογο», σε μια προσπάθεια να πείσει το λαό για την «αναγκαιότητα», τη «σπουδαιότητα», αλλά και την «αποτελεσματικότητα» του «εκσυγχρονιστικού» κυβερνητικού έργου. Τη συγκεκριμένη εξάλλου τακτική την έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον το ΠΑΣΟΚ και στο παρελθόν, όταν υπήρχαν μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις.

Οι χτεσινές δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη για τη διοργάνωση από το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων πανελλαδικών συνδιασκέψεων, που θα ασχοληθούν με τα εργασιακά και την αντιμετώπιση της ανεργίας, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο δημόσιο τομέα, την αναμόρφωση του ΕΣΥ, την αγροτική πολιτική και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου, την παιδεία καθώς και ενημέρωση για την ΟΝΕ και μετα-ΟΝΕ εποχή, έχουν ξεκάθαρο ρόλο. Γίνονται στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαϊκού κινήματος, εξυπηρετώντας την ανάγκη «πάταξης» των λαϊκών κινητοποιήσεων και αντιδράσεων. Αυτές τις διαθέσεις φανέρωσε ο Κ. Σκανδαλίδης, αφού μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «θα μπούμε πολύ δυνατά στην υπόθεση των εξελίξεων, των μετώπων που ανοίγονται, των διαδικασιών, των συζητήσεων για να υπάρξει όσο γίνεται καλύτερη, πιο ουσιαστική και πιο προοδευτική κατεύθυνση σε αυτές τις αλλαγές που θα σχεδιαστούν και θα επιχειρηθούν».

Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι αυτή η κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού πρόκειται να πραγματοποιηθεί παράλληλα με το «διάλογο» που θα ανοίξει η κυβέρνηση με κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα, τα σωματεία των εργαζομένων και άλλους κοινωνικούς φορείς. Βέβαια, η όλη προσπάθεια, όπως ήταν και αναμενόμενο, συντονίζεται από την κυβέρνηση. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κ. Σκανδαλίδης, το άνοιγμα του διαλόγου έγινε αφού «ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του κόμματος με τα υπουργεία και έχουν παρθεί πρωτοβουλίες συντονισμού σε επιμέρους θέματα».

Ο Κ. Σκανδαλίδης έφτασε στο σημείο να αναγάγει το ΠΑΣΟΚ σαν το μοναδικό κόμμα που έχει συγκεκριμένη δράση και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ενώ αντίθετα «υπάρχει κρίση φυσιογνωμίας και προσανατολισμού της συντηρητικής παράταξης, η οποία κυρίως αναζητεί όλους αυτούς τους μήνες τον τρόπο ακόμη που πρέπει να κάνει αντιπολίτευση» και όλα τα άλλα κόμματα της άλλης αντιπολίτευσης «έχουν σημαντικά προβλήματα προσανατολισμού». Ταυτόχρονα, όμως, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα κόμματα σε διάλογο, φανερώνοντας και τις διαθέσεις διεμβολισμού κυρίως του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ. «Νομίζω - είπε - ότι οι ηγεσίες των προοδευτικών κομμάτων πρέπει να σκεφθούν πολύ σοβαρά τη θετική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια, ανεξάρτητα από τις διαφορές μας, ανεξάρτητα από τα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε και τις επιμέρους απόψεις που έχει το κάθε κόμμα».

Δείγμα «διαλόγου»

Πάντως μια «γεύση» για το «διάλογο» που θα επιχειρήσει το ΠΑΣΟΚ, έδωσε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία κατοίκων και φορέων από την Ελευσίνα που τον ενημέρωσαν για την προοπτική επέκτασης της «ΠΕΤΡΟΛΑ» και τα προβλήματα που αυτή θα δημιουργήσει. Απαντώντας ο Κ. Σκανδαλίδης είπε: «Αναγνωρίζω στην τοποθέτηση των φορέων της περιοχής την ευαισθησία για το περιβάλλον. Η γενική μας θέση είναι να μην επιβαρυνθεί άλλο μια ήδη κεκορεσμένη περιοχή, από εκεί και μετά τα θέματα είναι κυβερνητικά και τοπικά και προσέφερα τις καλές μου υπηρεσίες να μεσολαβήσω στην Κυβέρνηση ούτως ώστε τουλάχιστον οι αποφάσεις, οι εξελίξεις και συζητήσεις να επιταχυνθούν και να φύγει η ανασφάλεια από τους κατοίκους της περιοχής»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ