Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Ετοιμο το πλαίσιο της «εταιρικής σχέσης»

Associated Press

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ενα ακόμα βήμα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε εφαρμογή των αποφάσεων του Ελσίνκι, πραγματοποιήθηκε με την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των προτάσεων για τη δημιουργία της νομικής βάσης της «εταιρικής σχέσης» της ΕΕ με την Τουρκία.

Ειδικότερα η Επιτροπή, σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι, υιοθέτησε χτες μια δέσμη προτάσεων προς το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αφορούν τη δημιουργία της νομικής βάσης και το περιεχόμενο της λεγόμενης εταιρικής σχέσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, καθώς και τη δημιουργία ενιαίου χρηματοδοτικού πλαισίου της ΕΕ προς την Αγκυρα. Οι προτάσεις αυτές θα έρθουν από κοινού προς συζήτηση και έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών γύρω στο Νοέμβρη, όπου για να εγκριθεί απαιτείται ομοφωνία.

Με την εταιρική σχέση καθορίζονται ουσιαστικά οι υποχρεώσεις της Τουρκίας για την ικανοποίηση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης που απαιτούνται για την ένταξη ενός κράτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για τη συμμόρφωση με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της πολιτικής ένωσης, το σεβασμό της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, το σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων, την ύπαρξη της οικονομίας της αγοράς για να αντιμετωπιστούν οι ανταγωνιστικές πιέσεις της μελλοντικής ένταξης και τη σταδιακή προσαρμογή της τουρκικής νομοθεσίας στο κοινοτικό κεκτημένο, με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στη δημόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης πρότεινε τη θέσπιση ενιαίου χρηματοδοτικού πλαισίου για το συντονισμό όλων των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία. Με την πρόταση αυτή δεν προβλέπονται νέα κονδύλια προς την Αγκυρα, αλλά απλώς συγκεντρώνονται σε έναν κανονισμό όλες οι υπάρχουσες χρηματοδοτήσεις. Προς το σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ειδική γραμμής στο σχέδιο του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2001 για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας. Οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία για το 2000 προβλέπεται να ανέλθουν σε 60,3 δισ. δραχμές (177 εκατ. ευρώ): 43,2 δισ. δραχμές (127 εκατ. ευρώ) από το πρόγραμμα ευρωμεσογειακής συνεργασίας MEDA, 1,7 δισ. δραχμές (5 εκατ. ευρώ) για την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας και 15,3 δισ. δραχμές (45 εκατ. ευρώ) για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ορισμένων περιοχών.

Δ. Ρέππας: Η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει

Στο μεταξύ στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας με αφορμή ερώτηση για το πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο γεγονός ότι Τούρκοι πολιτικοί παράγοντες επαναφέρουν το θέμα του ανοίγματος του ελληνοτουρκικού διαλόγου με επίκεντρο το θέμα του Αιγαίου, απάντησε με τη γνωστή θέση ότι το μόνο θέμα που υπάρχει είναι αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

«Στο Αιγαίο, είπε ο υπουργός Τύπου, υπάρχει ένα θέμα το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι συνιστά ελληνοτουρκική διαφορά. Είναι το νομικό ζήτημα της υφαλοκρηπίδας που πρέπει να οριοθετηθεί μέσα από τις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο θέμα, το οποίο να μπορεί, δικαιολογημένα, να αποτελέσει και σημείο τριβής στη σχέση των δύο χωρών».

Και ο υπουργός Τύπου συνέχισε: «Η πολιτική της Τουρκίας είναι γνωστή. Ασφαλώς, η πολιτική αυτή δεν έχει αλλάξει. Αυτό το οποίο έχουμε πετύχει είναι να έχουμε ένα κλίμα μη όξυνσης - θα έλεγε κανείς - τουλάχιστον στο βαθμό που η όξυνση αυτή υπήρχε στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι και αυτό μία θετική εξέλιξη. Δεν αρκεί, όμως, προκειμένου να προχωρήσουμε σε μία εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό. Η Τουρκία έχει τηρήσει απόλυτα αρνητική στάση στο θέμα αυτό. Και αυτό δεν είναι δυνατό να μας διαφεύγει. Κατά τα άλλα, η Τουρκία παραμένει, με τις δηλώσεις που κάνουν κατά καιρούς αξιωματούχοι της, σε διάφορες διεκδικήσεις στο χώρο του Αιγαίου, που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές και δεν μπορεί να αποτελέσουν καν αντικείμενο οποιασδήποτε συζήτησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ