Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων

Στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων τίθεται ανοιχτά το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να προωθήσει τις «θέσεις» τους ιδιαίτερα στις χώρες των Βαλκανίων στο πλαίσιο της οικονομικής και πολιτικής «διείσδυσης» στην περιοχή. Η συμμετοχή των επιχειρηματιών στη χάραξη και διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε προσκαλούνται με κάθε επισημότητα στα σεμινάρια των στελεχών του ΥΠΕΞ, στα οποία «ανταλλάσσονται απόψεις επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής».

Ενα τέτοιο διήμερο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Σε αυτή θα συμμετέχουν οι πρέσβεις που υπηρετούν στο εξωτερικό και θα μιλήσουν εκτός από την ηγεσία του ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Αμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Τάξης. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η βαλκανική πολιτική, ευρωπαϊκά θέματα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε ειδική συζήτηση και Ελληνες επιχειρηματίες αναφορικά με την αναζήτηση αποτελεσματικών τρόπων προώθησης των ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων»! Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση συνδιαμορφώνει ουσιαστικά την εξωτερική πολιτική με γνωστούς εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας.

Στο μεταξύ, ο Γ. Παπανδρέου επέμεινε και χτες στην ωμή ανάμειξη της κυβέρνησης στη Γιουγκοσλαβία ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών και σε δηλώσεις του (στο «Φλας») προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αν δε συμμετέχει το Μαυροβούνιο στις εκλογές, αυτό θα έχει επιπτώσεις στην «ενιαία» Γιουγκοσλαβία τόσο για το Μαυροβούνιο όσο και για το Κόσσοβο! «Νομίζω - είπε - ότι θα πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα και βεβαίως να αποκατασταθούν εκείνες οι δημοκρατικές διαδικασίες εσωτερικά στη Γιουγκοσλαβία που θα επιτρέπουν σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν, αλλά και όλες τις εθνότητες να αισθάνονται ότι μπορούν να ζήσουν σε μια ενιαία Γιουγκοσλαβία ως έχει σήμερα. Αυτό βεβαίως έχει σχέση και με το Κόσσοβο και βεβαίως με το Μαυροβούνιο». Παράλληλα επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι οι συνταγματικές αλλαγές στη Γιουγκοσλαβία «υπονομεύουν την ευρύτερη συνοχή της Γιουγκοσλαβίας»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για λογαριασμό της αστικής τάξης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ(2014-02-20 00:00:00.0)
Κυριακή και Δευτέρα η Κλίντον στην Αθήνα(2011-07-15 00:00:00.0)
«Βόλτα» στα δυτικά Βαλκάνια(2003-01-15 00:00:00.0)
Στο ρόλο του σκληρού ο νέος Αμερικανός «σερίφης»(2001-02-28 00:00:00.0)
«Ζυμώνεται» νέος χάρτης στα Βαλκάνια(2000-12-02 00:00:00.0)
Προς αλλαγή συνόρων στο άμεσο μέλλον στα Βαλκάνια;(2000-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ