Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΟΛΟΥ
Η πλειοψηφία προτείνει υποταγή

Ο «δρόμος» της συναίνεσης και της υποταγής του συνδικαλιστικού κινήματος βρέθηκε σε ευθεία αντίθεση με το «δρόμο» της ταξικής πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης στις εργασίες του 15ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που ξεκίνησαν χτες.

Το δρόμο της συναίνεσης και της υποταγής του συνδικαλιστικού κινήματος πρότειναν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΑΤΕ (Αυτόνομη Παρέμβαση) και ΔΑΚΕ και το δρόμο της ταξικής πάλης η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία. Εναν από αυτούς τους δύο δρόμους καλούνται να επιλέξουν οι 108 αντιπρόσωποι του Συνεδρίου, με την ψήφο τους στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Οι εκλογές αποκτούν ξεχωριστή σημασία, καθώς από αυτές θα εξαρτηθεί αν θ' ανοίξει μια νέα σελίδα σε ταξική κατεύθυνση για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα του Βόλου.

Ενα γεγονός που «σημάδεψε» τις εργασίες του Συνεδρίου είναι η άρνηση των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΑΤΕ να θέσουν σε ψηφοφορία το θέμα ακύρωσης της εκπροσώπησης ενός αντιπροσώπου που εκλέχτηκε παράτυπα. Ο αντιπρόσωπος εκπροσωπεί το Σύλλογο Οδηγών Αστικών Λεωφορείων, του οποίου 38 μέλη διπλοψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.

Ο απολογισμός της συναίνεσης

Η συναίνεση και η υποταγή της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚΒ, αναδείχτηκαν στον φιλοκυβερνητικό απολογισμό δράσης που παρουσίασε ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης Αντ. Τυλιγάδας. Στον απολογισμό δράσης η πλειοψηφία της διοίκησης κάνει λόγο για τη θέλησή της να γίνει «ουσιαστικός διάλογος» και για «σύγχρονες μεθόδους» διεκδίκησης. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα που αναφέρει ότι «ο ξεπερασμένος αγωνιστικός λόγος, οι... κατ' έθιμον απεργίες αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές και αγνοήθηκαν από τους εργαζόμενους».

Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, εξαπολύει επίθεση στις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, επειδή με συνέπεια και συνέχεια βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα και χρησιμοποίησε το φτηνό επιχείρημα ότι απειλούν την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος. Η επίθεση στις ταξικές δυνάμεις και συγκεκριμένα στη ΔΑΣ συνεχίστηκε και κατά τις τοποθετήσεις που έκαναν στο συνέδριο ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ Δ. Πόρποβας, της ΑΤΕ Κ. Καραγιάννης και της ΔΑΚΕ Γ. Κίτσος.

Η ΔΑΣ

Μιλώντας στο συνέδριο του ΕΚΒ ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ Τ. Τριανταφυλλάκος τόνισε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΑΤΕ και της ΔΑΚΕ, συναινώντας στην κυβερνητική πολιτική, απέδειξαν ότι δεν τους ενδιαφέρει η υπεράσπιση των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων που τους εξέλεξαν, αλλά πώς θα κρατηθούν στις «θέσεις» τους, για να συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη κάθε αγωνιστικής διεκδίκησης. Με την τακτική αυτή, συνέχισε, οι πλειοψηφίες του ΕΚΒ, όπως και της ΓΣΕΕ κατάφεραν να οδηγήσουν πολλούς εργαζομένους στην απογοήτευση. Και υπογράμμισε: «Με πρώτη ευθύνη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ οδηγήθηκε το ΕΚΒ στο δρόμο του κυβερνητικού συνδικαλισμού, της ανυποληψίας και της απραξίας. Η ΔΑΚΕ σιγοντάριζε διαφωνώντας διαδικαστικά, στην ουσία όμως συμφωνούσε».

Ο Τ. Τριανταφυλλάκος, αφού κατήγγειλε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στο ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο της παράταξης, τόνισε: «Η ΔΑΣ πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει η άσχημη κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Απευθύνεται σε όλους εσάς που συμμετέχετε στις εκλογές να μην υποκύψετε σε πιέσεις και εκβιασμούς. Να στηρίξετε και να ενισχύσετε το ψηφοδέλτιό της γιατί αποτελεί εγγύηση για μια αγωνιστική πορεία του ΕΚΒ».

Αποστομωτική απάντηση σε όλους όσοι κατηγορούν τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος ως «διασπαστικές», έδωσε στην ομιλία του ο Κ. Κούδας, τονίζοντας: «Η υποταγή της ταξικής ενότητας της εργατικής τάξης στα οργανωτικά όρια των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΒ, αυτή ακριβώς η τακτική, απεμπολά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, διασπά την ταξική της ενότητα, απομαζικοποιεί τα συνδικάτα, αποδυναμώνει τη δράση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και θα πρέπει το ίδιο να ξεμπερδεύει, όσο γίνεται πιο γρήγορα μ' αυτές τις λογικές και τις ηγεσίες που τις εκφράζουν».

Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτικών κομμάτων, βουλευτές κ.ά.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ «φρόντισε» για μια ακόμη φορά να δηλώσει πίστη και υποταγή στην κυβερνητική πολιτική, προβάλλοντας ούτε λίγο ούτε πολύ μέσο «διεκδίκησης» τον «κοινωνικό» διάλογο - απάτη.

Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο Ν.Γκατζής, βουλευτής του Κόμματος, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση για το «μασκάρεμα» του ΣΥΡΙΖΑ(2014-03-12 00:00:00.0)
Μία παραπάνω έδρα για τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ(2013-04-20 00:00:00.0)
Με τη σφραγίδα της «κοινωνικής συναίνεσης»(2001-12-11 00:00:00.0)
«Δεν είμαστε ειδικοί» στους αγώνες(2001-08-30 00:00:00.0)
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ προτιμούν... «διάλογο»(2001-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ