Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Να ξεφύγει από την απραξία

Στην ανάγκη αγωνιστικής  πορείας  του  ΕΚ Πάτρας στάθηκε η «Ταξική Αγωνιστική Συνεργασία » κατά το εκλογοαπολογιστικό συνέδριό του χτες

Την αλλαγή πλεύσης στη δράση του Εργατικό Κέντρου Πάτρας έθεσαν με επιτακτικό τρόπο στις εργασίες του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου που έγινε χτες, οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων. Χαρακτηριστικό της γενικής απραξίας, που το προηγούμενο διάστημα είχε περιπέσει η πλειοψηφία, είναι και το γεγονός ότι οι εργασίες άρχισαν και τέλειωσαν μέσα σε 3-4 ώρες. Ηταν διαδικασίες «express», που από ό,τι φαίνεται δε χωρούσαν σε αυτές ούτε η αγωνία των χιλιάδων ανέργων της Πάτρας, ούτε η βιομηχανική ερήμωση της πόλης, ούτε τα προβλήματα των χιλιάδων υποαπασχολούμενων χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα που η πλειοψηφία του ΕΚΠ τους έχει εγκαταλείψει στη στυγνή εκμετάλλευση των εργοδοτών.

Γι' αυτό δεν είναι ανεξήγητο ότι όλα τα παραπάνω απουσίαζαν και από την εισήγηση του προέδρου του ΕΚΠ Χ.Λιακόπουλου, που την ανάλωσε σε γενικές «ακαδημαϊκές» διαπιστώσεις, για την «παγκοσμιοποίηση», τη «νέα οικονομία» και τις «τεχνολογίες». Η παντελής απουσία οποιουδήποτε - έστω και του ελάχιστου - απολογισμού της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης, προκαθόρισε και την έλλειψη προτάσεων για την πορεία του Εργατικού Κέντρου από δω και πέρα.

Γι' αυτά όμως που δε μίλησαν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας, για τους άνεργους, την ανάγκη για νέους αγώνες, για μια άλλη πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος, αντάξια της ιστορίας του και της τάξης που εκπροσωπεί, μίλησαν οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων. Ο Α. Ταβουλάρης, γραμματέας της ΕΣΑΚ, καυτηρίασε την πολιτική τακτική της πλειοψηφίας που με την ψήφο της «έδωσε το πράσινο φως στην κυβέρνηση για να εγκριθεί το πόρισμα για το 2000, που είναι μοχλός για την κατάργηση του 8ωρου - 7ωρου. Με την τακτική της, η πλειοψηφία, - κατήγγειλε ο συνδικαλιστής - όχι μόνο υπονόμευσε και συκοφάντησε κάθε προσπάθεια συντονισμού και ταξικού προσανατολισμού των σωματείων, αλλά και πολέμησε με όλα τα μέσα τη Συντονιστική Επιτροπή. Σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις στα εργοστάσια, στους κλάδους και στις επιχειρήσεις έδρασε στην κατεύθυνση υποταγής των εργαζομένων».

Τη συμπαράσταση στον πρόεδρο του ΕΚΠ προσέφερε ο Γ. Τσιμέκας της ΔΑΚΕ,ο οποίος χαρακτήρισε την ομιλία του «μία από τις καλύτερες τοποθετήσεις» και έκανε πρόταση για κοινό ψηφοδέλτιο.

«Στα συνέδρια υπάρχει τουλάχιστον απολογισμός», ήταν το σκωπτικό σχόλιο, για την «εικόνα» της πλειοψηφίας, του Φ. Κατσικαρώνη, προέδρου του σωματείου της «3Ε», ο οποίος κάλεσε τους αντιπροσώπους στις εκλογές που γίνονται την Κυριακή 19 του Νοέμβρη να στηρίξουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΤΑΣ).

Στη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι χιλιάδες άνεργοι της Πάτρας αναφέρθηκε ο Α. Αντωνόπουλος και υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η εργατική τάξη της χώρας και της πόλης μας διαβιώνει σε συνθήκες μεγαλύτερης σχετικής και απόλυτης φτώχειας, τη στιγμή που 4.500 μεγάλες επιχειρήσεις πραγματοποιούν ιλιγγιώδη κέρδη και βρίσκονται στη δεύτερη θέση παγκόσμια στην κερδοφορία.

Η εργατική τάξη της πόλης μας - συνέχισε ο συνδικαλιστής - δε θέλει εργατικό κίνημα "κοινωνικό εταίρο" με τους ντόπιους βιομηχάνους και επιχειρηματίες. Δε θέλει συνδικαλιστές συνδαιτυμόνες στο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου" που σακατεύει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Το ψηφοδέλτιο της ΤΑΣ απλώνει το χέρι σε κάθε έντιμο συνδικαλιστή και σωματείο που θέλει να εκφράζει τους εργαζομένους του χώρου του, να βαδίσουμε ενωμένα και αποφασιστικά σε ρήξη με την εργοδοσία και την κυβέρνηση, σε αντιπαράθεση με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΠ, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα». Στο τέλος των εργασιών έγινε εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής που θα πραγματοποιήσει τις εκλογές την επόμενη Κυριακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ