Σάββατο 12 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΓΜΕ - ΑΠΘ
Ορυκτός πλούτος στην υπηρεσία των κερδών

Ορυκτός πλούτος αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ υπάρχει εντοπισμένος στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο η σπουδή των αρμοδίων αντί να είναι προσανατολισμένη στην αξιοποίησή του ώστε να στηριχθούν οι ανάγκες του λαού και του τόπου, φαίνεται να εξαντλείται στους τρόπους που αυτός ο πλούτος μπορεί να παραδοθεί στους εκπροσώπους του μεγάλου, ντόπιου και ξένου, κεφαλαίου. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα όσα αναφέρονται στις περιλήψεις εισηγήσεων και στα σχετικά ψηφίσματα που θα παρουσιαστούν σήμερα σε ημερίδα με τίτλο «Η Συμβολή του Ορυκτού Πλούτου της Βόρειας Ελλάδας στην Ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Την ημερίδα οργανώνει το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Επιτροπή Οικονομικής Γεωλογίας, Ορυκτολογίας και Γεωχημείας της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Κ. Θ. Παπαβασιλείου, γενικό διευθυντή του ΙΓΜΕ, τα μετρημένα μεταλλευτικά αποθέματα της χώρας ανέρχονται σε περίπου 5,7 εκατ. τόνους συνολικής οικονομικής αξίας 38,2 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων. «Το μεταλλογενετικό περιβάλλον στη Β. Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για το σχηματισμό εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων Μη Ενεργειακών Μεταλλικών Ορυκτών. Η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στη Μακεδονία και Θράκη, με βάση την ενεργό μεταλλευτική παραγωγή, τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων, ανέρχεται περίπου σε 27,6 δισ. ευρώ.

Ενα πολύ μικρό μέρος της αξίας αυτής αξιοποιείται σήμερα παραγωγικά. Τα δυναμικά αποθέματα που φιλοξενούνται στις υπάρχουσες μεταλλευτικές αλλά και σε νέες περιοχές κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος είναι σε θέση να πολλαπλασιάσουν το προαναφερόμενο οικονομικό μέγεθος».

Πρόσθεσε, επίσης, πως το βεβαιωμένο αποθεματικά δυναμικό 420 περίπου τόνων χρυσού στη Μακεδονία και Θράκη αποτελεί κυρίαρχο οικονομικό στόχο. Τα συγκεκριμένα αποθέματα εντοπίζονται κυρίως σε κοιτάσματα της ΒΑ Χαλκιδικής (Ολυμπιάδα, Στρατώνι, Σκουριές) και Θράκης (Πέραμα, Σάπες). Και τόνισε ότι «η πραγματοποίηση των σημαντικών επενδυτικών σχεδίων στις συγκεκριμένες περιοχές αναδεικνύεται σε ρυθμιστικό παράγοντα για την κοιτασματολογική έρευνα - αξιολόγηση και τις προοπτικές οικονομικής αξιοποίησης νέων πιθανών κοιτασμάτων βασικών και πολύτιμων μετάλλων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του δημόσιου μεταλλείου Ποντοκερασιάς και των μεταλλοφόρων εμφανίσεων στο Αγκιστρο».

Με τα ψηφίσματά του το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ υπερασπίζεται τα επενδυτικά σχέδια για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη Χαλκιδική και τη Θράκη, που παραχωρήθηκαν κοψοχρονιά στις εταιρείες «Ελληνικός Χρυσός» και «Χρυσωρυχεία Θράκης», αντίστοιχα. Μάλιστα, εγκαλεί τους φορείς και το λαό των συγκεκριμένων περιοχών που αντιδρούν προβάλλοντας από τη μία τον κίνδυνο περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κυρίως την ανάγκη αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου για όφελος του λαού και όχι των πολυεθνικών.

«Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία από μελέτες των μεταλλευτικών εταιρειών, ερευνητικών ινστιτούτων και πανεπιστημίων, τα αποθέματα (οριακών και εκμεταλλεύσιμων χρυσοφόρων συγκεντρώσεων) σε μεταλλικό περιεχόμενο ανέρχονται σε περίπου 3.000.000 τόνους μόλυβδο+ψευδάργυρο, 1.500.000 τόνους χαλκό, 410 τόνους χρυσό, 2.800 τόνους άργυρο, ενώ τα συνολικά αποθέματα σε προσχωματικό χρυσό ανέρχονται στους 6 περίπου τόνους».

Στη Χαλκιδική το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός», που ανήκει στην καναδική «European Goldfields» (95%) και στην ελληνική κατασκευαστική «Ακτωρ ΑΤΕ» του ομίλου «Ελάκτωρ» (5%), προβλέπει: Την εκμετάλλευση των βεβαιωμένων αποθεμάτων από τα τρία κοιτάσματα (Ολυμπιάδα, Στρατώνι/Στρατονίκη και Σκουριές) που είναι 240 τόνοι χρυσού, 1.980 τόνοι αργύρου, 1.500.000 τόνοι μολύβδου και ψευδαργύρου και 800.000 τόνοι χαλκού.

Στη Θράκη (Σάπες Ροδόπης και Πέραμα Εβρου) τα βεβαιωμένα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα είναι 77 τόνοι χρυσού και 110 τόνοι αργύρου. Αυτά θέλει να εξορύξει η «Χρυσωρυχεία Θράκης» που ανήκει στην καναδική μεταλλευτική εταιρεία «Eldorado Gold Corporation».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ