Πέμπτη 24 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Αγανάκτηση για τη διάλυση της Παιδείας

Κλιμακώνονται και απλώνονται σε όλη τη χώρα οι αντιδράσεις στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων καθώς αποκαλύπτεται ο πραγματικός στόχος τους, που είναι η οικοδόμηση των «πολυδύναμων» σχολείων, όπου θα εφαρμόζεται με αποτελεσματικότητα η διαφοροποιημένη εκπαίδευση των δεξιοτήτων.

Το υπουργείο Παιδείας, κάτω από την πίεση αυτών των αντιδράσεων, που ξεπερνούν τα όρια της εκπαιδευτικής κοινότητας, κάνει και πάλι λόγο για «παιδαγωγικά κριτήρια», επιχειρώντας παράλληλα να αντιμετωπίσει την ογκούμενη αγανάκτηση. Στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησής της με τους περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης δήλωσε αναφερόμενη στις αντιδράσεις: «Οπου υπάρχουν τεκμηριωμένες και ήρεμες προσεγγίσεις και όπου τα επιχειρήματα είναι παιδαγωγικά, οι συγκεκριμένες περιπτώσεις εξετάζονται, όχι όμως με βία, ούτε με απειλές, ούτε με τρόπο που δε συνάδει με τη σχολική κοινότητα». Πρακτικά, η υπουργός απειλεί ότι όπου ο λαός κάνει κινητοποιήσεις προσπαθώντας να αποτρέψει τις συγχωνεύσεις δε θα έχει καμιά τύχη... Εξάλλου, το να καλλιεργεί κλίμα αναμονής ότι θα «επανεξετάσει» το υπουργείο μερικές περιπτώσεις, δε σημαίνει ότι παραιτείται από την πολιτική απόφαση να συρρικνώσει μαζικά τα σχολεία αφού οι συγχωνεύσεις αποτελούν προϋπόθεση για να εφαρμόσει και άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις

Σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο της πόλης στις 7 μ.μ. και πικετοφορία στους δρόμους της πόλης προχωρά σήμερα, Πέμπτη, η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας. Χτες, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη στο 1ο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή φορέων και σωματείων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων τους πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαθητές και γονείς των Δημοτικών Σχολείων 55ου και 57ου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι γονείς κατήγγειλαν ότι στα δύο σχολεία η πλειοψηφία των μαθητών είναι παιδιά μεταναστών που, ακόμα και σήμερα που φοιτούν σε τμήματα με 20 και 22 μαθητές, αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες στην εκπαιδευτική διαδικασία, οι οποίες θα διογκωθούν αφού με τις συγχωνεύσεις θα δημιουργηθούν τμήματα με 27 και 30 μαθητές.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα καταδίκης των συγχωνεύσεων από φορείς. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου «Ο ΕΡΜΗΣ» τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «η κατάργηση από την κυβέρνηση 2.000 περίπου νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων είναι ένα έγκλημα ενάντια στα παιδιά των φτωχών οικογενειών». «Αυτοί που μας κλέβουν, χρόνια τώρα, θέλουν να κανονίζουν τα προγράμματα του σχολείου, να διαμορφώνουν την προσωπικότητα των παιδιών μας, για να τα κάνουν πιο βολικά, πειθήνια και υποταγμένα», σημειώνει.

Τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και γονιών ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στη Λήμνο, που συνέβαλαν και στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στις συγχωνεύσεις, χαιρετίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ και καλεί να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός, αλλά να σημάνει ξεσηκωμός για: Να μην κλείσει κανένα σχολείο. Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ