Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ - ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΘΕΤΕΣ
«Σήκωσαν» τα λεφτά τους και έφυγαν

Στη μαζική εξαγωγή αποταμιεύσεων σε χώρες του εξωτερικού από μεγάλους καταθέτες (επιχειρήσεις, μεγαλοεισοδηματίες) οφείλεται η μείωση των τραπεζικών καταθέσεων το 2010 κατά 40 δισ. ευρώ ή κατά 14% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.

Διαπιστώνεται συγκεκριμένα ότι «η εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό ήταν η βασική συνιστώσα της μείωσης των καταθέσεων κατά το 1ο εξάμηνο του 2010». Με άλλα λόγια, την περίοδο κατά την οποία ήταν διάχυτος ο φόβος της χρεοκοπίας της χώρας, οι μεγάλοι κεφαλαιούχοι «σήκωσαν» τα λεφτά τους και τα μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού. Το εξαγόμενο αυτό κεφάλαιο, σύμφωνα με την ΕΤΕ, ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η διαρροή καταθέσεων το 2ο εξάμηνο του 2010 ανήλθε στο 15% του συνόλου (8 δισ. ευρώ) και αποδίδεται στην ανάγκη χρηματοδότησης τρεχουσών αναγκών του ιδιωτικού τομέα και σε παρακράτηση μετρητών.

Εκτιμάται ότι η εκροή των καταθέσεων θα συνεχιστεί και το 2011 και θα ανέλθει στο 8%, ενώ εκφράζεται η αισιόδοξη (για τις τράπεζες) άποψη ότι οι εγχώριες καταθέσεις θα ακολουθήσουν μια διατηρήσιμη ανοδική τροχιά από το 2012 και μετά. Απόψεις οι οποίες έχουν ως βάση τις εκτιμήσεις του μνημονίου, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από τις αρχές του επόμενου έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ