Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κερδοφορία και θετικές προβλέψεις

Εκτίναξη της λιανικής τιμής του φυσικού αερίου θα επιφέρει τυχόν αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Οποιαδήποτε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο θέρμανσης, θα συμπαρασύρει τεχνητά και την λιανική τιμή του φυσικού αερίου, οδηγώντας την ΕΠΑ Αττικής στην... ευχάριστη θέση να αυξήσει σημαντικά το περιθώριο κέρδους της, ακόμη και αν - όπως είπε χτες σε εκδήλωση της εταιρείας, ο γενικός διευθυντής της Χ. Μπαλάσκας - σ' αυτή την περίπτωση θα αναθεωρηθεί η τιμολογιακή πολιτική της σε μια προσπάθεια να... περιοριστεί η επιβάρυνση! Αν και η κυβέρνηση κρατά ακόμη «κρυφά τα χαρτιά της» για τη μορφή της ρύθμισης, με πολλά σενάρια να κυκλοφορούν, το γεγονός της εξομοίωσης προς τα πάνω του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης θα έχει, εκτός από τις άμεσες και έμμεσες, αλλά σημαντικές συνέπειες, στα λαϊκά νοικοκυριά.

Βασικό εργαλείο για την διείσδυση του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τουλάχιστον στην Αττική, είναι η δέσμευση για πάγια διαφορά τιμής 20% σε σχέση με το πετρέλαιο. Αυτή η σχέση έχει ήδη ανατραπεί, με τη διαφορά τιμής να έχει φτάσει στο 18%, λόγω της μη απορρόφησης της τελευταίας αύξησης του ΦΠΑ από την ΕΠΑ Αττικής. Η όλη κατάσταση αντανακλά και αποδεικνύει τις στρεβλώσεις που δημιουργούνται από την εμπλοκή των ιδιωτών, με κυρίαρχα τα εμπορευματικά στοιχεία και βασικό σκοπό το κέρδος, ακόμη και για ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι η ενέργεια. Η δέσμευση για τη διαφορά της τιμής είναι τέτοια ώστε από τη μία να προσφέρεται συγκρίσιμο κέρδος στον καταναλωτή, ταυτόχρονα με την αποκόμιση υπερκερδών από τη διαμόρφωση των τιμών πολύ πάνω από το κόστος κτήσης του φυσικού αερίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μείωση των τιμών του πετρελαίου δημιούργησε στο παρελθόν πιέσεις στην κερδοφορία της ΕΠΑ, ωστόσο ήδη έχει ξεκινήσει και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, ένας νέος κύκλος κερδοφορίας. Τα δεδομένα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις τιμές του πετρελαίου, υπόσχονται σημαντικά κέρδη για αρκετά χρόνια.

Το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες η εταιρεία, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στο 1,6 εκατ. ευρώ, από ζημιές 19 εκατ. ευρώ το 2009. Αυτό επήλθε παρά τη μείωση κατά 2,4% στην κατανάλωση φυσικού αερίου και την συνέχιση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για τις εγκαταστάσεις και τις εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης, που αποσκοπούν στην επέκταση του πελατολογίου. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το 2010 κατά 23%, στα 140 εκατ. ευρώ από 115 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 σημειώνεται αύξηση των πωλήσεων κατά 17%. Η εταιρεία εκτιμά ότι το 2011 θα τριπλασιάσει τα κέρδη της στα 10 εκατ. ευρώ.

Το δίκτυο της ΕΠΑ επεκτείνεται σε 3.000 χλμ. και τροφοδοτεί με φυσικό αέριο 230.000 νοικοκυριά, 5.300 επαγγελματίες, 400 μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες, 1.300 σχολεία και δημόσια κτίρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ