Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καλπάζει η ανεργία στους γεωτεχνικούς

Γεωπόνοι, κτηνίατροι, δασολόγοι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι καλούνται να συσπειρωθούν στο αγωνιστικό μέτωπο

Τεράστια είναι η ανεργία στους γεωτεχνικούς, αφού, όπως εκτιμάται, το ποσοστό ξεπερνάει το 30%. Το Πανγεωτεχνικό Αγωνιστικό Μέτωπο εξέδωσε ανακοίνωση για το σημαντικό αυτό πρόβλημα καλώντας τους άνεργους γεωπόνους, κτηνιάτρους, δασολόγους, γεωλόγους και ιχθυολόγους σε αγωνιστική συστράτευση και σε ενίσχυση του αγωνιστικού μετώπου στις εκλογές του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) στις 10 του Απρίλη.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα στατιστικά στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ (Ιούλης 2010) δείχνουν ότι από τους 32.455 συνολικά γεωτεχνικούς στη χώρα μας, οι 8.255 είναι άνεργοι, δηλαδή το 25,4%, ενώ οι συμβασιούχοι είναι 1.805 δηλαδή αποτελούν το 5,6% των γεωτεχνικών. Εξάλλου υπάρχουν άνεργοι γεωτεχνικοί οι οποίοι δεν είναι γραμμένοι στο ΓΕΩΤΕΕ (και άρα δεν υπολογίζονται στους 8.255). Επίσης δεν είναι γραμμένοι ούτε στις λίστες του ΟΑΕΔ. Η ανεργία στη χώρα καλπάζει και αυτό που φαίνεται καθαρά είναι ότι το ίδιο ισχύει και στον κλάδο των γεωτεχνικών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ειδικά μέσα στο 2010 και στο Α' τρίμηνο του 2011, δεκάδες νέοι γεωτεχνικοί αφού πήραν το πτυχίο τους προστέθηκαν στις στρατιές των ανέργων, εκατοντάδες μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι (μελετητικά γραφεία, γεωπονικά καταστήματα κ.ά.) έβαλαν λουκέτο, εκατοντάδες συμβασιούχοι με τη λήξη των συμβάσεών τους πετάχτηκαν και αυτοί στην ανεργία. Υπήρξαν και πολλές απολύσεις μετά και τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών και φορέων του ΥΠΑΑΤ (π.χ. Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνική Επιτροπή Γάλακτος Ελλάδας, ΙΧΘΥΚΑ, ΑΓΡΟΓΗ κ.ά.).

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ), με την αγαστή συμφωνία της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. επιτίθενται συνολικά στη ζωή ολόκληρης της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Χτυπιούνται η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια, οι μισθοί, οι συντάξεις, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το δικαίωμα του λαού στον Αθλητισμό - Πολιτισμό, το δικαίωμα των διακοπών. Το πρώτο που χτυπιέται ανελέητα είναι το δικαίωμα στην Εργασία. Και αυτό οι γεωτεχνικοί το γνωρίζουν πολύ καλά». Σημειώνεται επίσης ότι: «Οι ελλείψεις σε γεωτεχνικούς στις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους Οργανισμούς και Φορείς που εποπτεύονται από αυτό, καθώς και στους Δήμους και τις Περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα είναι τεράστιες. Τα κυβερνητικά σχέδια για τους νέους Οργανισμούς του ΥΠΑΑΤ (αναμένονται συγχωνεύεις και μειώσεις), για καταργήσεις και συγχωνεύσεις γεωτεχνικών υπηρεσιών μέσω του "Καλλικράτη" θα κάνουν τις ελλείψεις μεγαλύτερες».

Στον αγώνα για την ανατροπή αυτή της ολέθριας πολιτικής δεν περισσεύει κανένας γεωτεχνικός. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Πανγεωτεχνικού Αγωνιστικού Μετώπου: «Σταθμό σε αυτήν την πάλη πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτελέσουν και οι εκλογές στο ΓΕΩΤΕΕ στις 10 Απρίλη 2011. Είναι ευκαιρία, για να καταδικαστούν οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ, της ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗΣ και της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) που ως μέλη στο ΔΣ του απερχόμενου ΓΕΩΤΕΕ στάθηκαν στην κυριολεξία στο πλευρό κάθε κυβέρνησης (είτε ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ) και στήριξαν κάθε κυβερνητική απόφαση που καταργούσε επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα των γεωτεχνικών, προς όφελος των μονοπωλίων και των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου. Αλλά και όσα σχήματα δημιουργήθηκαν προεκλογικά με μόνο στόχο να ξεγελάσουν τους συναδέλφους και να υφαρπάξουν την ψήφο τους, ποντάροντας στην αγανάκτησή τους στη χρόνια ανυποληψία του ΓΕΩΤΕΕ.

Οι εκλεγμένοι του ΠΑΜΕ Γεωτεχνικών μέσα στα όργανα του ΓΕΩΤΕΕ θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ανέργων και συμβασιούχων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών του κλάδου, των μικρομεσαίων αγροτών, κτηνοτρόφων, ψαράδων. Θα αντιπαλεύουν κάθε αντιλαϊκή επιλογή και θα αποκαλύπτουν στους Γεωτεχνικούς και ευρύτερα στο εργατικό - λαϊκό ταξικό κίνημα κάθε προσπάθεια χτυπήματος των δικαιωμάτων μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα οι εκλογές στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (2014-11-02 00:00:00.0)
Στις 2 Νοέμβρη οι εκλογές (2014-10-26 00:00:00.0)
Οργάνωση και πάλη για την ανασύνταξη του κινήματος (2014-10-25 00:00:00.0)
Συσπείρωση στο Παν-γεωτεχνικό Αγωνιστικό Μέτωπο (2011-04-05 00:00:00.0)
Αδιέξοδα με τα επαγγελματικά δικαιώματα (2003-02-19 00:00:00.0)
Κρίσιμες εκλογές για το μέλλον του ΓΕΩΤΕΕ (2000-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ