Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ «FRONTEX» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Επιθεώρηση των δυνάμεων καταστολής

Eντείνονται οι προετοιμασίες του Frontex (σ.σ. στρατιωτικο-αστυνομικός οργανισμός προς φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ) και των ελληνικών αρχών προς ακόμα μεγαλύτερη καταστολή στα σύνορα. Εκπρόσωπος του οργανισμού συνοδευόμενος από πλωτάρχη του Λιμενικού Σώματος (ως εκπρόσωπος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη) βρίσκονται στην Κρήτη όπου επιθεωρούν όσες δυνάμεις (Λιμενικό και Αστυνομία) επιτηρούν τα θαλάσσια σύνορα του νησιού. Επισκέπτονται τμήματα και καταγράφουν «ελλείψεις» σε υποδομές. Η επίσκεψη έγινε με δεδομένο ότι η Κρήτη (μετά τις εξελίξεις στη βόρεια Αφρική) ενσωματώθηκε στην επιχείρηση συνοριοφύλαξης «Poseidon 2011», ως μια από τις περιοχές όπου ο κίνδυνος άφιξης μεγάλου κύματος προσφύγων κρίθηκε ορατός.

Τα στελέχη Frontex και Λιμενικού αναμένεται να παραμείνουν εκεί μέχρι τις 14 Απρίλη. Η χωρική επέκταση της «Poseidon» (αρχικά κάλυπτε «μόνο» το Αιγαίο) ως και τα νότια της Κρήτης αποφασίστηκε στις 26 Μάρτη, μετά τα νέα κύματα προσφυγιάς που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να σημειωθεί εδώ ότι, όπως τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Λιβύη αποκαλύπτει την υποκρισία των κυβερνώντων, όταν προσπαθούν δήθεν να λύσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας, ενώ οι ίδιοι το προκαλούν συμμετέχοντας σε επεμβάσεις που προκαλούν κύματα μαζικής μετανάστευσης και προσφυγιάς.

Την περασμένη εβδομάδα πνίγηκαν 213 άτομα στη θάλασσα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, πρόσφυγες από την υποσαχάρια Αφρική που βρίσκονταν στη Λιβύη και επιχείρησαν να γλιτώσουν από το θάνατο. Στην Κρήτη πνίγηκαν 11 Μπαγκλαντέζοι, επίσης προερχόμενοι από τη Λιβύη, στην προσπάθειά τους να μη συλληφθούν και απελαθούν... «Οταν τους χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για επεμβάσεις τους ονομάζουν "αμάχους" που πρέπει να προστατευθούν γιατί κινδυνεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Τους ίδιους αυτούς ανθρώπους, μόλις πατήσουν τα χώματα ή τα νερά της Ελλάδας και της ΕΕ, τους αποκαλούν "λαθρομετανάστες", τους απειλούν με "μηδενική ανοχή", τους φυλακίζουν σε απάνθρωπα κέντρα κράτησης, κάτω από μεσαιωνικές συνθήκες, όπου καταπατιέται βάναυσα η στοιχειώδης ανθρώπινη υπόσταση. Τους αρνούνται το άσυλο, τους αρνούνται τη νομιμοποίηση, τους αρνούνται να πάνε στις χώρες της ΕΕ που επιθυμούν, τους αφήνουν έρμαια της εργοδοτικής εκμετάλλευσης, της αστυνομικής καταστολής - χειραγώγησης και των ρατσιστικών συμμοριών», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Κατά πληροφορίες τα πλοία που περιπολούν στην Κρήτη παρατείνουν την παραμονή τους ως τα τέλη Μάρτη του 2012. Περιπολίες πραγματοποιούν όλα τα εκεί σκάφη του ΛΣ, καταδιωκτικό σκάφος του ΛΣ που ήρθε από τον Πειραιά, σκάφος της ρουμανικής Ακτοφυλακής και αεροσκάφος από την Πορτογαλία. Ταυτόχρονα ξανάρχονται πληροφορίες ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις ενέργειές της για την κατασκευή φράκτη στον Εβρο, στη ζώνη της Ορεστιάδας. Μέτρο βάρβαρο, που αναμένεται να συμβάλλει σε νέα εκατόμβη θυμάτων.

Ετσι κι αλλιώς, με ή χωρίς φράκτη, η καταστολή καλά κρατεί. Μόνο το Σάββατο συνελήφθησαν στην περιοχή της Ορεστιάδας κοντά στον Εβρο άλλοι δεκαπέντε πρόσφυγες που πάσχιζαν με μια πλαστική βάρκα να μπουν από την Τουρκία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες καραβιές ξεριζωμένων(2024-05-31 00:00:00.0)
Σήμερα η δίκη για το ναυάγιο - έγκλημα της ΕΕ και κυβερνήσεων στην Πύλο(2024-05-21 00:00:00.0)
Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με επτά νεκρούς πρόσφυγες(2019-06-12 00:00:00.0)
Βύθιση σκάφους με εφτά νεκρούς πρόσφυγες(2015-10-16 00:00:00.0)
Πιάστηκαν στη θάλασσα, φυλακίστηκαν στη στεριά(2014-06-11 00:00:00.0)
Γέμισε πάλι η θάλασσα πτώματα(2014-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ