Παρασκευή 15 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΤΟΕ
Τακτική στήριξης των αντεργατικών σχεδιασμών

Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο αποκαλύπτουν τον επικίνδυνο ρόλο που παίζουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σε βάρος των εργαζομένων.

Πριν λίγο καιρό η εργοδοσία στη Γενική Τράπεζα είχε καλέσει το Σωματείο σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης -σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- και με στόχο τη μείωση των μισθών κατά 10%. Την ίδια στιγμή οι τραπεζίτες σε συνάντηση που είχαν με την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ πρότειναν, επίσης, τη μείωση των μισθών στο σύνολο του κλάδου κατά 10%. Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς η συνδικαλιστική πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ αλλά και στο Σωματείο Εργαζομένων στη Γενική Τράπεζα απάντησε με την τακτική της πλήρους αδράνειας και του εφησυχασμού.

Στην περίπτωση της Γενικής, ούτε η ΟΤΟΕ ούτε το Σωματείο έκαναν τίποτα από τη μέρα (21 Μάρτη) που η εργοδοσία γνωστοποίησε τις προθέσεις της. Προχτές η εργοδοσία με νέο εξώδικο κάλεσε το Σωματείο στον ΟΜΕΔ να διαπραγματευτούν, στοχεύοντας πάντα στη μείωση των μισθών. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ -ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ- απάντησαν ισχυριζόμενοι ότι υπάρχουν διάφορα διαδικαστικά ζητήματα που θα εμποδίσουν την εργοδοσία να προωθήσει τα σχέδιά της μέσω ΟΜΕΔ. Για την κλαδική ΣΣΕ η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ αποφάσισε στο αίτημα των εργοδοτών για μείωση των αποδοχών να απαντήσει με πρόσκληση σε «διάλογο» και να προτείνει η ίδια μηδενικές αυξήσεις για το 2011! Ακόμα, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες απέρριψαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων, που πρότειναν την κήρυξη άμεσης απεργιακής κινητοποίησης για τη διεκδίκηση κλαδικής σύμβασης με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ