Παρασκευή 15 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στη μάχη για ΣΣΕ αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών

Το πλαίσιο διεκδίκησης της Γραμματείας μπορεί να γίνει αφετηρία οργάνωσης και αντεπίθεσης

Ενιαίο σχέδιο με ενιαία αιτήματα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2011, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών, κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας, καταθέτει στον κλάδο η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Το πλαίσιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αφορά όλους τους εργαζόμενους στις εμπορικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Η Γραμματεία καταθέτει το πλαίσιο για συζήτηση στα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, στις σωματειακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλειάς, με στόχο τη συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων ώστε ενιαία και αποφασιστικά να διεκδικήσουν την υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες τους.

Η ΣΣΕ για το 2011

Ορισμένες από τις βασικές διεκδικήσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση αφορούν στο ωράριο και την απασχόληση και συγκεκριμένα:

Ωράριο εθνικό, υποχρεωτικό για όλους, μέχρι 48 ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Οχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, νομοθετική κατοχύρωσή της. Αυτόματη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου - μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. 35ωρο, 7ωρο, 5νθήμερο.

Η πρόταση προβλέπει μονοετή ΣΣΕ, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό. Επίδομα 5% για κάθε παιδί μέχρι το τρίτο. Διάλειμμα 10 λεπτών ανά 2 ώρες ή εναλλακτικά 1 μέρα ρεπό το μήνα για τη συνεχόμενη χρήση Η/Υ (ειδικά στις άμεσα σχετιζόμενες ειδικότητες).

Επίσης: Να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά όσοι εργάζονται ως πωλητές, ταμίες πολυκαταστημάτων, σούπερ μάρκετ, αποθηκάριοι, καθαρίστριες συνεργείων. Βαρέα και ανθυγιεινά στους σεκιούριτι, στους εργαζόμενους ως συνοδούς και όσους καταμετρούν χρήματα. Κατοχύρωση της ειδικότητας εργαζομένου στα ψυγεία με βαρέα και ανθυγιεινά. Εξι (6) ώρες δουλειάς για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για σπουδαστές και φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν.

Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Κατάργηση όλων των βάρβαρων μέτρων και του Προεδρικού Διατάγματος, που νομιμοποιούν την εργασία από τα 15 έτη, ανοίγοντας το δρόμο για ένα σύγχρονο παιδικό δουλεμπόριο.

Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Για τις γυναίκες: Αδεια κυήσεως, τοκετού, γαλουχίας και φροντίδας των νεογέννητων, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον, ένα χρόνο γονική άδεια για κάθε παιδί με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστική κάλυψη. Απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς των γυναικών στη βιομηχανία, στη βιοτεχνία και τις υπηρεσίες. Απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση απόλυσης της εγκύου.

Η Γραμματεία υπογραμμίζει ότι το σχέδιο ΣΣΕ για το 2011 αποτελεί «μια πρόταση που μπορεί να γίνει αφετηρία συσπείρωσης, οργάνωσης, αντίστασης των εργαζομένων του κλάδου στην επίθεση των εργοδοτών και αντεπίθεσης, συντονισμού και ενίσχυσης όσων δυνάμεων στον κλάδο απορρίπτουν και γυρίζουν την πάλη στους συνδικαλιστές της εργοδοσίας, που ταυτόχρονα είναι και πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και υλοποιούν τις πολιτικές των κομμάτων τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ