Παρασκευή 15 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αντισεισμική προστασία να γίνει υπόθεση πάλης του λαού

Ιδιαίτερα γόνιμος ο διάλογος που έγινε

Κατάμεστη η αίθουσα της χτεσινής εκδήλωσης
Κατάμεστη η αίθουσα της χτεσινής εκδήλωσης
Με κεντρικό σύνθημα, «Επείγουσα ανάγκη η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός προστασίας του λαού», πραγματοποιήθηκε χτες στο Γκάζι, στην κατάμεστη αίθουσα «Νίκος Γκάτσος», η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με θέμα «αντισεισμική προστασία των κατασκευών και έργα κάλυψης των λαϊκών στρωμάτων».

Εκεί, αναδείχθηκε πως σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που είναι η πλέον σεισμογόνος στην Ευρώπη και μέσα στις 5-6 στον κόσμο, καθίσταται απαραίτητη η πάλη των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων της αντισεισμικής θωράκισης. Αναδείχθηκε, δε, πως το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης δεν είναι ένα καθαρά τεχνοκρατικό ζήτημα, αλλά, αντιθέτως, αποτελεί ζήτημα πολιτικής επιλογής και γι' αυτό είναι απαραίτητο να ενταχθεί ως συστατικό στοιχείο της ταξικής πάλης.

Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον

Ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, στην εναρκτήρια ομιλία του έθεσε ως εξής το ζήτημα της ανάπτυξης: «Εγιναν τεράστια έργα και υποδομές που γιγάντωσαν τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών και εξυπηρετούν ανάγκες του κεφαλαίου. Από την άλλη όμως είναι από ελάχιστα μέχρι και ανύπαρκτα τα έργα που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες όπως σχολεία, νοσοκομεία, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης. Αυτήν την ανάπτυξη την πλήρωσαν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, αυτή η ανάπτυξη έφερε τη σημερινή κρίση που ξανακαλείται να πληρώσει ο λαός». Και επισήμανε: «Το ζήτημα της ανάπτυξης έχει ταξική βάση και σαν τέτοιο θα το κρίνουμε. Αν κριτήριό μας είναι μόνο να έχει δουλειά ο κλάδος των κατασκευών θα είμαστε συνένοχοι σε ένα σχεδιασμό που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες».

Κεντρικός ομιλητής της χτεσινής ημερίδας ήταν ο Σταύρος Τάσσος σεισμολόγος - ερευνητής από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Τόνισε: «Με δεδομένο ότι ακριβής πρόγνωση σεισμού σήμερα δεν είναι δυνατή, ότι οι όποιες στατιστικές εκτιμήσεις εμπεριέχουν το στοιχείο της αβεβαιότητας, και ότι ο σεισμός των Γρεβενών - Κοζάνης, και κυρίως ο σεισμός της Αθήνας με δραματικό τρόπο κατέδειξαν ότι δεν υπάρχει περιοχή του ελληνικού χώρου που μπορεί να θεωρηθεί ασεισμική, καμιά περιοχή του ελληνικού χώρου δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη λήψη μέτρων ελαχιστοποίησης του σεισμικού κινδύνου. Στόχος μιας φιλολαϊκής αντισεισμικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η λήψη όλων των μέτρων αντισεισμικής θωράκισης που η επιστήμη και η τεχνική παρέχουν στη δεδομένη ιστορική στιγμή σε κάθε κατοικημένο σημείο του ελληνικού χώρου, με την παραδοχή ότι ο επόμενος καταστρεπτικός σεισμός θα γίνει στο σημείο αυτό το επόμενο δευτερόλεπτο. Μέτρα ετοιμότητας του λαού, ύπαρξη ελεύθερων χώρων, προσεισμικοί έλεγχοι μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια, χώροι διασκέδασης κ.λπ.) και αποκατάστασή τους, ή αντικατάστασή τους από άλλα κτίρια με τις απαιτούμενες αντισεισμικές προδιαγραφές, όπου η αποκατάστασή τους δεν επαρκεί».

Το μονοπωλιακό κέρδος εχθρός των λαϊκών συμφερόντων

Ο Δημήτρης Κουτζής, πολιτικός μηχανικός, αναλύοντας την τεχνική πλευρά του θέματος της αντισεισμικής θωράκισης, επισήμανε: «Η επιστημονική εξέλιξη έχει δώσει τα απαραίτητα τεχνικά εργαλεία για τον περιορισμό των επιπτώσεων στον ελάχιστο δυνατό βαθμό από φαινόμενα όπως ο σεισμός τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Η αργοπορία στην υιοθέτηση των τεχνικών εξελίξεων στην πράξη αλλά και η λειψή και μερική χρήση και εφαρμογή τους έχει να κάνει με τις προτεραιότητες και τις επιλογές των πολιτικών εκπροσώπων του καπιταλιστικού συστήματος».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός Εργασίας και στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, σημείωσε πως «η εμπορευματοποίηση της υγείας και ο προσανατολισμός ακόμα και των δημόσιων νοσοκομείων στο να είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις καθιστά ουσιαστικά αδύνατη τη διαμόρφωση ετοιμότητας απέναντι σε μεγάλες καταστροφές». Και συμπλήρωσε: «Είναι ο ίδιος δρόμος ανάπτυξης που σήμερα σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης ακόμα πιο βάρβαρα επιτίθεται και χτυπάει όχι μόνο τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων αλλά και την ίδια μας την υγεία. Αυξάνει τη φτώχεια και την ανεργία και αυτό συνδέεται με την υποβάθμιση της υγείας των λαϊκών στρωμάτων. Στο βωμό του κέρδους καταστρέφεται το περιβάλλον, το νερό που πίνουμε και ο αέρας που αναπνέουμε».

Η Κανέλλα Γεωργοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, επισήμανε ότι σύμφωνα με μελέτη του ΤΕΕ «πάνω από τα μισά σχολικά κτίρια (55%) χαρακτηρίζονται "γερασμένα"». Επιπλέον, «οι όροι υγιεινής και ασφάλειας δεν εξασφαλίζονται για πάνω από το 85% των σχολικών κτιρίων». Το 2009 χρειάζονταν στην Α'βάθμια και Β'βάθμια εκπαίδευση 500 νέα σχολικά κτίρια «μόνο και μόνο για να τελειώσουμε με τη διπλοβάρδια, να απαλλαγούμε από τα μισθωμένα κτίρια και για να φύγουν οι μαθητές από ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια».

Ζήτημα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων

Το γεγονός ότι η αντισεισμική θωράκιση πρέπει να αποτελέσει θέμα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων ανέδειξαν οι υπόλοιπες παρεμβάσεις. Ο Βασίλης Ζαρκαδούλας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης των ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), ο οποίος τόνισε ότι «η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής, άμεσης προτεραιότητας. Οι ευθύνες που βαραίνουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, για την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων είναι τεράστιες και εγκληματικές».

Ο Σίμος Συμεών από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών τόνισε: «Ο μηχανικός που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια είναι μηχανικός με ελάχιστες απαιτούμενες γνώσεις, αφού δεν απαιτείται από το κεφάλαιο να σχεδιάζει και να μελετά ολοκληρωμένα τα τεχνικά έργα με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες. Βασικό στοιχείο είναι να βγαίνει στην παραγωγή με λίγα χρόνια σπουδών, για να μειωθεί η τιμή της εργατικής του δύναμης, ως ο βασικότερος στόχος τους για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων».

Ο Παναγιώτης Τσουκαλάς, δημοτικός σύμβουλος με το ΚΚΕ στη Νέα Ιωνία, υπογράμμισε ότι η τοπική διοίκηση ως κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, στηρίζει, μέσω του «Καλλικράτη», την προώθηση των πλέον αντιλαϊκών πολιτικών όχι μόνο αναφορικά με την Παιδεία και την Υγεία, αλλά και στα ζητήματα της ποιότητας της κατασκευής κατοικιών, επαγγελματικών χώρων, σχολείων και νοσοκομείων.

Στην ημερίδα, παραβρέθηκε η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», από μια σειρά δήμους της Αττικής καθώς και εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ