Πέμπτη 21 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Επέλαση... «στρατιωτικών συμβούλων»

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση κλιμακώνεται και με χερσαίες δυνάμεις

Οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονται στο έδαφος της Λιβύης
Οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονται στο έδαφος της Λιβύης
TΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με ξεχωριστές αποφάσεις, οι τρεις δυνάμεις που διεκδικούν, πιο ανοιχτά από όλους, πρωταγωνιστικό ρόλο στον έλεγχο του πλούτου και στην αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Λιβύης, εμπλέκονται ενεργότερα στις μάχες στο πλευρό των αντικαθεστωτικών σηματοδοτώντας κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα. Μετά τη Βρετανία (που προχτές ανακοίνωσε την αποστολή 10 συμβούλων), χτες, ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι «ειδικοί αξιωματικοί του γαλλικού στρατού βρίσκονται, ήδη, στη Λιβύη ως σύμβουλοι» (περίπου 10 στον αριθμό) και ο Ιταλός υπουργός Αμυνας επιβεβαίωνε ότι και Ιταλοί «στρατιωτικοί σύμβουλοι» σπεύδουν στη Βεγγάζη (και αυτοί 10)...

Ο Σαρκοζί υποσχέθηκε, επίσης, στον επικεφαλής του αντικαθεστωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ, με τον οποίο συναντήθηκε στο Παρίσι, και «περισσότερους βομβαρδισμούς». Μόνο ειρωνικά χαμόγελα μπορεί να προκαλέσει το γεγονός ότι Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία προσπαθούσαν, σε όλους τους τόνους, να «πείσουν» ότι πρόκειται «για συμβούλους που θα αναλάβουν την οργάνωση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων σε οτιδήποτε δεν σχετίζεται με την εμπλοκή σε μάχες και την οργάνωση των αμάχων», και ότι η «συγκεκριμένη κίνηση δε σηματοδοτεί ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων και παραβίαση των ορίων της απόφασης 1973 του ΟΗΕ που προβλέπει στρατιωτικά μέσα για την προστασία των αμάχων».

Με μια, εξαιρετικά ενδεικτική των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, νύξη ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «στηρίζει την απόφαση των συμμάχων για αποστολή συμβούλων στη Λιβύη» αλλά συμπλήρωσε ότι «η απόφαση για μη αποστολή χερσαίων δυνάμεων παραμένει σταθερή εκ μέρους των ΗΠΑ», υποσκάπτοντας ουσιαστικά όλη την επιχειρηματολογία των υπολοίπων. Ο δε Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν δήλωνε ότι το ΝΑΤΟ «αναμφίβολα μπορεί να τα βγάλει μια χαρά πέρα στη Λιβύη, ακόμη και αν χρειαστεί οι ΗΠΑ να αποσυρθούν πλήρως εκτός των επιχειρήσεων» προκαλώντας σειρά ερωτηματικών για το τι ακριβώς προτίθεται να κάνει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός.

Ετοιμη για αλλαγές και εκεχειρία η Τρίπολη

Τη δυνατότητα διενέργειας εκλογών κατά τις οποίες ο λιβυκός λαός θα αποφασίσει για το οτιδήποτε θεωρεί ότι επιθυμεί ν' αλλάξει έθιξε, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος Καντάφι, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν έξι μήνες μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο Αμπντούλ Ατι αλ Ομπάιντι, μιλώντας στο BBC, υπογράμμισε, επίσης, ότι το καθεστώς Καντάφι είναι έτοιμο «να σεβαστεί μια πραγματική κατάπαυση πυρός».

«Αισιόδοξος» για την έκβαση των μαχών εμφανίστηκε και ο γιος Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, στην κρατική τηλεόραση, ο οποίος, επίσης, αναφέρθηκε σε μια περίοδο, μετά το πέρας των συγκρούσεων, τονίζοντας ότι «έχει, ήδη, εκπονηθεί νέο σύνταγμα και θα εφαρμοστεί μόλις συνθλιβούν οι αντικαθεστωτικοί που έχουν ως μοναδικό κίνητρο την εξουσία και τον πετρελαϊκό πλουτισμό».

Στο περιθώριο των έμμεσων, πλην σαφών, αυτών προτάσεων, το λιβυκό καθεστώς κατηγόρησε το Κατάρ ότι στέλνει όπλα στους αντικαθεστωτικούς, μέσα σε κουτιά ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι έγιναν τρεις ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές στη Σύρτη, αλλά όχι την είδηση ότι επλήγησαν δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές υποδομές.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το σίριαλ σχετικά με το πώς θα φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στην, πάντα, εγκλωβισμένη Μιζράτα.

Αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι ένας ξένος δημοσιογράφος σκοτώθηκε, ένας, επίσης ξένος, τραυματίστηκε σοβαρά και δύο ελαφρότερα, στο κέντρο της Μιζράτα, χωρίς να ανακοινωθούν, αρχικά, τα στοιχεία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ