Τετάρτη 4 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τούρκοι εργάτες αντέδρασαν στην εκμετάλλευση και τον εμπαιγμό

Στο νησί Ρούσκι, που βρίσκεται στην περιοχή Πριμόριγιε, 250 εργαζόμενοι οικοδόμοι από την Τουρκία ξεκίνησαν απεργία, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα χρήματα που τους οφείλει η ρωσική οικοδομική εταιρεία «Ρεγκιοντεχστρόι». Οι Τούρκοι εργαζόμενοι μισθώθηκαν από τη συγκεκριμένη εταιρεία για την οικοδόμηση κτιρίων, που θα χρησιμοποιηθούν στην προσεχή Συνάντηση Κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία της ασιατικής περιοχής του Ειρηνικού ωκεανού, που θα πραγματοποιηθεί στο Βλαδιβοστόκ το 2012.

Οι εκπρόσωποι των απεργών εργαζομένων δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως ο εργοδότης στην αρχή υποσχέθηκε στους εργάτες μηνιαίο μισθό 4.000 δολάρια, ενώ όταν τους έφερε στο νησί τους υποχρέωσε να υπογράψουν σύμβαση με μειωμένο μισθό κατά δυο φορές. Στη συνέχεια, τους αφαίρεσε τα διαβατήρια, ενώ δεν τους έχει καταβάλει όλους τους μισθούς. Τώρα η εργοδοσία της συγκεκριμένης εταιρείας προτείνει στους οικοδόμους 300 δολάρια και το εισιτήριο επιστροφής στην πατρίδα τους, ζητώντας να υπογράψουν ένα χαρτί ότι όλοι πληρώθηκαν πλήρως, και, μάλιστα, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δε θα τους επιστρέψει τα διαβατήριά τους. Παρασκηνιακά υπόσχονται πως όσοι συμφωνήσουν με αυτούς τους όρους θα πληρωθούν τα υπόλοιπα χρήματα όταν θα γυρίσουν στην Τουρκία.

Οπως δήλωσε στην ντόπια εφημερίδα «Ζολοτόι ρόγκ» ο Τούρκος οικοδόμος Μεχμέντ Αξόι: «Περίπου 80-90 εργάτες ήδη έφυγαν, συμφωνώντας με αυτούς τους όρους, και μέχρι τώρα δεν πληρώθηκαν. Γι' αυτό το λόγο εγώ και οι άλλοι οι συμπατριώτες μου ζητάμε να πληρωθούμε άμεσα εδώ στο Βλαδιβοστόκ». Οι Τούρκοι εργαζόμενοι δήλωσαν επίσης πως τους σταμάτησαν τη χορήγηση κουπονιών διατροφής.

Στο παρελθόν σε παρόμοια κατάσταση στο νησί Ρούσκι βρέθηκαν όχι μόνον οι ξένοι, αλλά και Ρώσοι εργαζόμενοι. Οι εργοδότες, σε συστηματική βάση και σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας, μισθώνουν τους εργαζόμενους με σχετικά καλούς μισθούς, αλλά στη συνέχεια τους δίνουν μόνον ένα μέρος του μισθού που έχει συμφωνηθεί.

Αυτή τη φορά στην εκμετάλλευση και στον εμπαιγμό αντέδρασαν οι Τούρκοι εργάτες, που δίνουν ένα μάθημα απεργιακού αγώνα στους Ρώσους συναδέλφους τους.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ