Τετάρτη 4 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Συμφωνία για την «ασπίδα»

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Οι ΗΠΑ και η Ρουμανία κατέληξαν σε συμφωνία για την τοποθεσία εγκατάστασης μέρους της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Αμερικανίδας αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για τις υποθέσεις διεθνούς ασφάλειας, Ελεν Τάουσερ, στη χώρα.

Σε τηλεοπτική του ομιλία, ο πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου ανακοίνωσε πως η «ασπίδα» θα εγκατασταθεί στην πρώην αεροπορική βάση Ντεσέβελου, στην περιοχή του Ολτ, που βρίσκεται στα σύνορα της Ρουμανίας με τη Βουλγαρία, με περίπου 200 Αμερικανούς στρατιώτες, ο αριθμός των οποίων μπορεί να αυξηθεί σε 500. Ο ίδιος δήλωσε πως το Εθνικό Συμβούλιο Αμυνας της χώρας ενέκρινε την πρόταση των ΗΠΑ να χρησιμοποιηθούν τόσο το αεροδρόμιο όσο και το λιμάνι της Κοστάντζα καθώς και το αεροδρόμιο «Μιχαήλ Κογκαλνισένου» για τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού από και προς το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο «Mediafax», η εγκατάσταση της «ασπίδας» θα κοστίσει 400 εκατομμύρια δολάρια και επιπλέον άλλα 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα λειτουργικά έξοδα, τα οποία, όπως υποστήριξε, θα διατεθούν εξολοκλήρου από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την «νέα» μορφή της «ασπίδας» που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα το φθινόπωρο του 2009 με πρόσχημα την προστασία της Ευρώπης από μια ενδεχόμενη ιρανική απειλή. Η πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε το Μάρτη με την αποστολή στη Μεσόγειο της εξοπλισμένης με πυραύλους φρεγάτας «USS Monterey», στη συνέχεια, το 2015 θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη συστοιχιών επίγειων πυραύλων στη Ρουμανία και βάσεων ραντάρ σε τοποθεσίες που δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Το 2018, στην τρίτη του φάση, το σχέδιο προβλέπεται να ανοίξει μια επιπλέον επίγεια βάση στην Πολωνία.

Πάντως, ο Μπασέσκου έσπευσε να τονίσει πως «οι ΗΠΑ παραμένουν ο στρατηγικός εταίρος μας και ο κύριος σύμμαχός μας στον τομέα της ασφάλειας», ωστόσο επανέλαβε ότι η «ασπίδα» δεν έχει ως στόχο τη Ρωσία, η οποία φέρει αντιρρήσεις καθώς φοβάται πως απειλούνται τα γενικότερα γεωπολιτικά συμφέροντά της στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ