Τετάρτη 4 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα πρόκληση από το Ισραήλ

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί στο Κάιρο η συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ» που καταλήχθηκε την περασμένη βδομάδα μετά από μήνες επαφών και τη «στροφή» που επέφερε στην αιγυπτιακή διπλωματία η αποχώρηση Μουμπάρακ από την εξουσία. Χτες, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα υπογράφτηκε μια πρώτη συμφωνία, στην οποία συμπεριλαμβάνονται 15 παλαιστινιακές οργανώσεις, καθώς το σχέδιο συμφιλίωσης αφορά και αυτές. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, την υπογραφή της έβαλε και η ισλαμιστική «Τζιχάντ», ενώ υπέγραψαν, έχοντας διατυπώσει επιφυλάξεις όπως έγινε γνωστό, και οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Η συμφωνία, με βάση όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, προβλέπει τη σύσταση προσωρινής κυβέρνησης και την οργάνωση βουλευτικών εκλογών εντός έτους. Προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι αυτοί, που χαρακτηρίζονται από τους ίδιους τους υπογράφοντες «φιλόδοξοι», αποφασίστηκε η παράλληλη λειτουργία τριών επιτροπών: Η πρώτη θ' ασχοληθεί με ζητήματα ασφαλείας, δηλαδή τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τη συμφωνία όλων των οργανώσεων καθώς και την εξεύρεση τρόπου συνένωσης των αρχών ασφαλείας στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, η δεύτερη θ' ασχοληθεί με την αναδιοργάνωση της ΟΑΠ έτσι ώστε να συμπεριληφθεί και η «Χαμάς» και η τρίτη θ' ασχοληθεί με τη διοργάνωση των εκλογών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επανήλθε, χτες, στις προκλήσεις, ζητώντας από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς «να επιλέξει την ειρήνη με το Ισραήλ και να ακυρώσει άμεσα τη συμφωνία». Η ισραηλινή διπλωματία έχει προχωρήσει σε διαβήματα σε σειρά οργανισμών, αλλά και σε κυβερνήσεις, ζητώντας επίμονα να υπάρξει παρέμβαση για μη υλοποίηση της συμφωνίας ενδο-παλαιστινιακής συμφιλίωσης, επικαλούμενη ότι η «Χαμάς» χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση». Η «Φατάχ» χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Ισραήλ στα εσωτερικά των Παλαιστινίων» και κάλεσε τον Νετανιάχου να τερματίσει την τακτική αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν, με επιφυλάξεις μεν, καλωσορίσει, δε, τη συμφωνία. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της δεν έχει κάνει καμία δήλωση.

  • Πλήθος Παλαιστινίων, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, γέμισαν ασφυκτικά την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στην πόλη της Γάζας όπου χτες εμφανίστηκε ο φιλειρηνιστής Ισραηλινός μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ με μια ορχήστρα 25 Ευρωπαίων μουσικών. Η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συναυλίας ήταν στόχος του μαέστρου εδώ και χρόνια. Παρ' όλα αυτά, δεν του επιτράπηκε ούτε αυτή τη φορά να εισέλθει στη Γάζα από το Ισραήλ και έτσι έφτασε διά μέσου Αιγύπτου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ