Παρασκευή 6 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκβιαστικές προτάσεις για τη σύνθλιψη υπηρεσιών και παροχών

Τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και τον εκβιασμό ότι αν δεν προχωρήσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης για περικοπές 1,3 δισ. ευρώ το 2011 και 350 εκατ. ευρώ το χρόνο έως το 2015 τότε το κράτος δε θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το 40% των δημόσιων νοσοκομείων, επανέλαβε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο επικεφαλής της επιτροπής για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος παρουσίασαν στους «κοινωνικούς εταίρους» τις προτάσεις που αποτελούν έναν ακόμα κρίκο των δραματικών ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση στην Υγεία. Οι προτάσεις Λιαρόπουλου γίνονται, όπως αναφέρεται και στο σχέδιο «αναδιάρθρωσης» με το κριτήριο της οικονομικής αποδοτικότητας της λειτουργίας των νοσοκομείων που καλούνται να λειτουργούν με ακόμα πιο μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, με επιχειρηματικά κριτήρια και με ακόμα περισσότερες πληρωμές για τους ασθενείς.

Οι προτάσεις αποτελούν συνέχεια της ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, που θα λειτουργούν με πλήρως επιχειρηματικά κριτήρια, ώστε να έχουν έσοδα από τα Ταμεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ίδιους τους ασθενείς. Στη 1 Ιούλη του 2011, που θα παρουσιαστεί επίσημα το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις, θα λειτουργήσει και Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μέσω του οποίου προωθείται ενιαίος κανονισμός παροχών που θα προβλέπει ένα «ελάχιστο πακέτο» παροχών για τα λαϊκά στρώματα και από και πέρα οι ασθενείς θα καλούνται να πληρώνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται αγοράζοντάς τες από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Οι προτάσεις προβλέπουν:

  • Τα νοσοκομεία Εδεσσας, Γιαννιτσών, Βέροιας και Νάουσας αποτελούν ενιαίο συγκρότημα και συνλειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση. Στο νοσοκομείο Βέροιας αναπτύσσεται ΤΕΠ.
  • Το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε Παθολογικό νοσοκομείο με τη διατήρηση τουλάχιστον μιας Ψυχιατρικής Κλινικής.
  • Το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου καταργείται.
  • Το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) αλλάζει χρήση και μετατρέπεται σε Κέντρο Αίματος και Επιστημονικό Κέντρο Β. Ελλάδας.
  • Το Β' ΙΚΑ συγχωνεύεται με τον Αγιο Παύλο και τμήματά του μεταφέρονται στον Αγιο Παύλο και σε άλλα νοσοκομεία της πόλης.
  • Το Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.
  • Το νοσοκομείο Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ενοποιείται διοικητικά με το νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.
  • Το Δερματολογικό νοσοκομείο θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.

Εκβιάζοντας τη συναίνεση στους σχεδιασμούς για τη σύνθλιψη των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και το σφαγιασμό των παροχών ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη σύσκεψη είπε ότι αν δεν προχωρήσει ο «εξορθολογισμός» των δαπανών στο ΕΣΥ από την 1.1.2012 το 40% των νοσοκομείων δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Επίσης, επανέλαβε ότι η τρόικα ζήτησε το κλείσιμο 10.000 νοσοκομειακών κλινών.

Εξω από το κτίριο όπου γινόταν η σύσκεψη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης νοσοκομειακοί γιατροί ανάρτησαν πανό που έγραφε: «Κάτω τα χέρια από τη δημόσια περίθαλψη. Να μην κλείσει καμία κλινική του ΕΣΥ».

  • Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί στη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ οι γιατροί - μέλη της ΕΝΙΘ που διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους εφημεριών από το Σεπτέμβρη του προηγούμενου χρόνου μέχρι το Μάρτη του 2011.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ