Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΓΑ
«Σε διατεταγμένη υπηρεσία»

Η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του νέου ΓΓΑ Ν. Εξαρχου, ως είθισται ήταν μια γιορτούλα με αλληλοευχαριστήρια και ευχές. Ταυτόχρονα όμως και μια καλή διττή ευκαιρία για τα κυβερνητικά στελέχη. Αφ' ενός, να προσπαθήσουν να εξωραΐσουν τη διαμάχη που τα ίδια έδωσαν μ' αφορμή την αποπομπή του πρώην ΓΓΑ και το πρόσωπο του αντικαταστάτη του. Της κόντρας εξουσίας δηλαδή. Αφ' ετέρου, να διαμηνήσουν (για μια ακόμα φορά), προς πάσα κατεύθυνση, ποια είναι η πολιτική τους.

Ο υπουργός Πολιτισμού, επιβεβαιώνοντας το «Ρ», παραδέχτηκε ότι εφαλτήριο - εύσημο για την επιλογή Εξάρχου ήταν η καθοριστική συμμετοχή του στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων. Μόνο που χρησιμοποίησε «ωραία αλλά ψεύτικα λόγια»: «Εχει παίξει σημαντικό ρόλο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη νέα ρύθμιση για το χρονίζον και δυσεπίλυτο ασφαλιστικό πρόβλημα των εργαζομένων της ΔΕΗ». Επιλέχθηκε λοιπόν για να συμβάλει στο ίδιο μέλλον που επιφυλάσσει και για τον αθλητισμό η κυβέρνηση: «Εκεί (ξεπούλημα) είχα την ευκαιρία να εκτιμήσω τα πολιτικά του προσόντα. Πραγματικά θα μπορούσε να επωμιστεί τα καθήκοντα του ΓΓΑ, δίνοντας τις πολιτικές διαστάσεις που πρέπει να δοθούν»...

Ποια είναι αυτή; «Η απελευθέρωση και χειραφέτηση όλων των φορέων του ποδοσφαίρου, γενικότερα του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ισους όρους ανταγωνισμού πρέπει να θέλουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες που κάνουν επενδύσεις στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού αλλά και το πιο απλό ερασιτεχνικό σωματείο». Μίλησε γι' «άτυπες μορφές εξουσίας που είναι πολύ ισχυρές» και ισχυρίστηκε ξανά ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης (για "εξυγίανση") θ' αποδώσει καρπούς όχι μέσω των δηλώσεων αλλά από το νομοθετικό σύστημα με εφαρμογή και συμπλήρωση του».

Ακόμα, ο Ευαγγ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στα όσα έγιναν για τη θέση του ΓΓΑ, μίλησε για φιλολογία και παρέπεμψε σε άλλες «μήτρες. Δεν την προκάλεσαν κύκλοι σχετιζόμενοι με την κυβέρνηση ή το ΠΑΣΟΚ, μου είναι αδύνατο ν' αντιληφθώ και να δεχτώ, ότι μπορεί να υπάρχουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ ή των κατωτέρων στρωμάτων της κυβέρνησης (!...) που ν' ασχολούνται με τέτοια θέματα ή να έχουν τέτοιες δυνατότητες». «Αναγνώρισε» τον «συνάδελφο» Γ. Φλωρίδη «που κάνει εδώ μια μεγάλη προσπάθεια, μια πολιτική που την έχει ξεκινήσει πριν ξαναναλάβω».

Εκθείασε (!) τα προσόντα και το έργο του απερχόμενου ΓΓΑ, Γ. Σγουρού, και «χρύσωσε το χάπι» αποδίδοντας την αντικατάστασή του στην κοινή πεποίθηση ότι «μπορεί και πρέπει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στον πυρήνα της ολυμπιακής προετοιμασίας». Φρόντισε πάντως έντεχνα ν' αποποιηθεί τον πρώτο λόγο στα δρώμενα, «παραχωρώντας» τον «πρωτίστως στον πρωθυπουργό που λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις μαζί με τον αρμόδιο υπουργό που συμπράττει στην απόφαση του πρωθυπουργού»... Η αντίδραση («χαμόγελο») του Γ. Σγουρού ήταν ενδεικτική...


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η μπάλα στην εξέδρα» για τα αιτήματα των σωματείων (2020-06-05 00:00:00.0)
«Η κυβέρνηση στοχεύει στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα του αθλητισμού» (2011-03-26 00:00:00.0)
Πολιτική για λίγους (2007-02-03 00:00:00.0)
Νεολαία και αθλητισμός (2005-10-30 00:00:00.0)
Στην αντεπίθεση (2001-01-24 00:00:00.0)
Υστατο "χαίρε" (1996-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ