Σάββατο 14 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Φρίντριχ Ενγκελς «Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη» (Αυτό το έργο του Ενγκελς, όπως και η εισαγωγή του που έγραψε για την αγγλική έκδοση, δημοσιεύονται από τη «Σύγχρονη Εποχή» με βάση τη μετάφραση της δίτομης έκδοσης, από την ΚΕ του ΚΚΕ, το 1951, «Μαρξ - Ενγκελς «Διαλεχτά έργα». Το έργο ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου συγγράμματος - απάντηση του Ενγκελς στις θεωρίες του Ε. Ντίρινγκ περί φιλοσοφίας, ηθικής, φύσης, ιστορίας και στις επιθέσεις του κατά του Μαρξ). «Γιάννης Ρίτσος. Πάντα παρών στο κάλεσμα της εποχής - Επιστημονικό συνέδριο (αίθουσα συνεδρίων 21-22/11/2009). Διοργάνωση Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ» (Η εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση - 309 σελίδες - περιλαμβάνει τα Πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση Ρίτσου. Ο τόμος προλογίζεται από το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και περιέχει τις χαιρετιστήριες ομιλίες, την εναρκτήρια εισήγηση, τις 19 εισηγήσεις, τις μαρτυρίες και παρεμβάσεις και δύο παραρτήματα, με χρονολόγιο και φωτογραφικό υλικό και τα υλικά της έκθεσης εικαστικών έργων του ποιητή. Η έκδοση συνοδεύεται με DVD, με ντοκιμαντέρ για τον Ρίτσο με τίτλο «Τέτοια η ζωή και η ποίηση, ένα και τα δύο».

--«Gutenberg»: Γιόχαν Γιοακίμ Βίνκελμαν «Ιστορία της Αρχαίας Τέχνης (Η Τέχνη των Ανατολικών Λαών, των Ετρούσκων, των Ελλήνων και των Ρωμαίων)» (μετάφραση Λευτέρη Αναγνώστου, εισαγωγή Γεράσιμου Α. Μαρκοντωνάτου. Εικονογραφημένη με γλυπτά μελέτη του αρχαιολόγου - ιστορικού της Τέχνης, πρωτεργάτη του γερμανικού κινήματος που στα μέσα του 18ου αιώνα στρεφόμενη στη μελέτη της αρχαίας κλασικής τέχνης «γέννησε» το νεοκλασικισμό. Ο Βίνκελμαν, αν και πολύ φτωχό παιδί, λάτρεψε τον Ομηρο και την αρχαιοελληνική μυθολογία, κατόρθωσε να σπουδάσει και να μελετήσει την αρχαία Τέχνη. Ο Βίνκελμαν θεωρείται «θεμελιωτής» της αρχαιολογικής επιστήμης και «πατέρας» της Ιστορίας της Τέχνης. Το πρώτο έργο του «Σκέψεις για τη μίμηση των ελληνικών έργων στη ζωγραφική και γλυπτική» - 1750 - μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες. Το έργο που τον έκανε διάσημο διεθνώς είναι η «Ιστορία της Αρχαίας Τέχνης» - 1764, που αποτέλεσε το «θεμέλιο λίθο» της Ιστορίας της Τέχνης και έθεσε τις βάσεις εξέλιξης της αρχαίας Τέχνης, συνδυασμένες με τα κλιματολογικά, μυθολογικά, ιστορικά, θρησκειολογικά, πολιτικοκοινωνικά, αισθητικά και πολιτιστικά στοιχεία κάθε εποχής και τόπου). Κάρλος Φουέντε «Η ήσυχη συνείδηση» (μετάφραση - σημειώσεις Αμαλίας Ρούβαλη. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της μυθιστορηματικής τριλογίας του μεγάλου Μεξικανού συγγραφέα, εμπνευσμένης από τη νεότερη Ιστορία του Μεξικού. Τα άλλα δύο μυθιστορήματα της τριλογίας τιτλοφορούνται «Ο θάνατος του Αρτέμιο Κρους» και «Η καθαρότερη περιοχή»).

-- «Συλλογή» (Φαβιέρου 6, 14452, Μεταμόρφωση, 211-30005500). Στα πλαίσια της «Ιστορικής Σειράς Β», κυκλοφόρησε το έργο του Γιάννη Κορδάτου «Αρχαίοι Ελληνες Συγγραφείς» (πρόλογος Δημητρίου Δρακόπουλου. Ο Γ. Κορδάτος σ' αυτό το έργο αναφέρεται σε έργα των Αισχίνη, Αριστοτέλη, Αριστοφάνη, Δημοσθένη, Ισοκράτη, Λυσία, Ξενοφώντα, Ομήρου, Πλάτωνα, Παυσανία και Σοφοκλή).

-- «Εντός»: Κώστας Δ. Πεντεδέκας «Σωτήρης Λ. Τσιτσιπής "Λοκρός" (Η προτομή και τα αποκαλυπτήριά της)» (Το βιβλίο του μαχητή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, εικονογραφημένο με φωτογραφίες του ηρωικού μαχητή του ΔΣΕ «Λοκρού» που δώρησε ο Κ. Πεντεδέκας και στήθηκε στην Αμφίκλεια, αφορά στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, που οργάνωσαν το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ).

-- «Ελευσις - Ομάδα Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας»: Θόδωρος Καλοπίσης «Η θεωρία της νεοελληνικής έμμετρης ποίησης» (δοκίμιο).

-- «Φιλολογική» (λογοτεχνικό περιοδικό της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων. Τεύχος 113).

-- «Ιστορία εικονογραφημένη» (Τεύχος 512, με αφιέρωμα στον Ελευθέριο Βενιζέλο).

-- «Περίπλους ναυτικής ιστορίας» (περιοδικό του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος. Τεύχος 70).

-- «Σύγχρονη Εκπαίδευση» (Περιοδικό εκπαιδευτικών θεμάτων. Τεύχος 161).

-- «Ο αγώνας της γυναίκας» (περιοδικό του Συνδέσμου για τα δικαιώματα της γυναίκας. Τεύχος 88).

-- «Βιβλιογραφία» (περιοδικό Ιστορίας του βιβλίου. Τεύχος 128).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2010-04-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-01-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-03-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-01-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-12-30 00:00:00.0)
"Θαύματα" της Ελληνικής Τέχνης (1996-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ