Τρίτη 17 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρή και επικίνδυνη αναζωπύρωση στην ισραηλινή μεθόριο

Από τη μαζική διαδήλωση Παλαιστινίων στα σύνορα με τη Συρία, που δέχτηκε την επίθεση των Ισραηλινών
Από τη μαζική διαδήλωση Παλαιστινίων στα σύνορα με τη Συρία, που δέχτηκε την επίθεση των Ισραηλινών
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε, χτες, στην ισραηλινή μεθόριο με το Λίβανο, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή και σημάδεψαν τις διαδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της «Νάκμπα», της καταστροφής, όπως οι Παλαιστίνιοι αναφέρονται στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Ο τελικός απολογισμός αναφέρει 12 νεκρούς Παλαιστινίους (10 στα σύνορα με το Λίβανο και 2 στα σύνορα με τη Συρία), και περισσότερους από 300 τραυματίες συνολικά.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κατά κύριο λόγο Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, σε Λίβανο και Συρία, και κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας βάδισαν προς τη μεθόριο με το Ισραήλ. Η ισραηλινή πλευρά υποστηρίζει ότι ομάδες διαδηλωτών, ιδιαίτερα στη μεθόριο του Λιβάνου και της Συρίας, έκοψαν το φράχτη και προσπάθησαν να εισέλθουν στο ισραηλινό έδαφος και τότε άνοιξαν πυρ οι Ισραηλινοί στρατιώτες. Οσον αφορά στη Συρία, γεγονός είναι ότι διαδηλωτές εισήλθαν στο κατεχόμενο τμήμα των εδαφών των υψωμάτων του Γκολάν, στην περιοχή Ματζντάλ Σαμς, όπου χτες ο ισραηλινός στρατός διενεργούσε έρευνα από σπίτι σε σπίτι.

Πάντως, οι ακριβείς συνθήκες των γεγονότων δεν είναι σαφείς, καθώς είναι η πρώτη φορά που διαδηλώσεις για τη «Νάκμπα» φθάνουν στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου με το Ισραήλ. Αργά το βράδυ της Κυριακής, η αιγυπτιακή αστυνομία άνοιξε πυρ στον αέρα για να διαλύσει διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τα επεισόδια αυτά μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 350 διαδηλωτές.

Και χτες ειδικές δυνάμεις παρέμεναν στα σύνορα. Η ισραηλινή κυβέρνηση κατέθεσε διπλωματική διαμαρτυρία στον ΟΗΕ κατά της Συρίας και του Λιβάνου επειδή «δεν προσπάθησαν να διασφαλίσουν τα σύνορα». Διαμαρτυρία κατέθεσε κατά του Ισραήλ στον ΟΗΕ και η λιβανική κυβέρνηση κατηγορώντας το Ισραήλ «για υπερβολική βία και πρόκληση». Η συριακή ηγεσία επέρριψε τις ευθύνες «για τις εγκληματικές ενέργειες που σημάδεψαν τις διαμαρτυρίες για τη "Νάκμπα"» στα υψώματα Γκολάν στο Ισραήλ, αλλά δεν προχώρησε σε διπλωματικές κινήσεις. Από την πλευρά της, η λιβανική σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ», που ελέγχει σε μεγάλο βαθμό το νότιο Λίβανο κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, εξήρε το θάρρος των διαδηλωτών. Ο δε ισραηλινός Τύπος συνδέει τα γεγονότα με το ενδεχόμενο αναγνώρισης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ.

Εξέλιξη με ερωτηματικά

Η επικίνδυνη αυτή αναζωπύρωση της έντασης συνέπεσε με την ανακοίνωση της ισραηλινής ηγεσίας ότι αποδεσμεύει τα χρήματα που είχε παρακρατήσει από φόρους και τέλη από την Π. Αρχή ως αντίποινα για την υπογραφή της ενδο-παλαιστινιακής συμφωνίας συμφιλίωσης. Η ισραηλινή πλευρά υποστήριξε ότι το πράττει γιατί «δεν ισχύει η συμφωνία», κάτι, όμως, που δεν είναι αληθές, αφού χτες εκπρόσωποι των δύο παλαιστινιακών οργανώσεων συναντιούνταν στο Κάιρο για να καταλήξουν στη σύνθεση της νέας ενωτικής κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξυνση συγκρούσεων σε όλα τα μέτωπα (2024-03-30 00:00:00.0)
Αύξηση των συγκρούσεων με ισραηλινά και αμερικανικά στρατεύματα (2023-11-11 00:00:00.0)
Στα σύνορα με το Ισραήλ ο Λιβανέζος πρωθυπουργός (2023-10-25 00:00:00.0)
Πολλαπλασιάζονται οι αιματηρές εχθροπραξίες στα σύνορα (2023-10-24 00:00:00.0)
Πολεμικά επεισόδια στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ (2023-10-16 00:00:00.0)
Κατεδαφίσεις, συλλήψεις και ένταση (2003-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ