Παρασκευή 20 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ
Επιτροπές εξωδικαστικού διακανονισμού

Δυνατότητα εξωδικαστικού διακανονισμού για τις αναπροσαρμογές μισθωμάτων εμπορικών μισθώσεων, παράταση των μισθώσεων κινηματογράφων και θεάτρων και των μισθώσεων τουριστικών επιχειρήσεων με εκμισθωτή το Δημόσιο, περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Με την τροπολογία προβλέπεται η σύσταση Επιτροπών Διακανονισμού για τις Εμπορικές Μισθώσεις σε κάθε νομό με αρμοδιότητα την επίλυση διαφορών που αφορούν την αναπροσαρμογή μισθωμάτων εμπορικών και επαγγελματικών μισθώσεων γενικά, μετά από αίτημα έστω του ενός από τους δύο εμπλεκόμενους, του μισθωτή ή του εκμισθωτή. Η απόφαση θα επέχει θέση δικαστικού συμβιβασμού και θα αποτελεί τίτλο εκτελεστό.

Με άλλο άρθρο της ίδιας τροπολογίας παρατείνονται αυτόματα για πέντε χρόνια οι μισθώσεις κινηματογράφων και θεάτρων που λήγουν στις 31 Δεκέμβρη του 2011, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2016. Μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και όσες μισθώσεις λήγουν ή ενδέχεται να λήξουν μετά τις 31 Δεκέμβρη του 2011.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα να παραταθούν μέχρι και 12 χρόνια οι μισθώσεις τουριστικών επιχειρήσεων με εκμισθωτή το Δημόσιο ή ΟΤΑ, οι οποίες λήγουν μέσα σε 18 μήνες από την έναρξη ισχύος της τροπολογίας. Ακόμη, μειώνεται στο 4,8% (από 6%) επί της αντικειμενικής αξίας του μισθίου ή της αγοραίας αξίας (όπου δεν υπάρχει προσδιορισμένη αντικειμενική αξία) το κατώτατο όριο του μισθώματος. Ανάλογες ρυθμίσεις, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου προωθούνται και για τις εμπορικές μισθώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ