Παρασκευή 20 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Υπέρ μιας δήθεν «ειρηνευτικής» συμφωνίας ο Μπάρακ...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--«Σε αυτή την ιστορική καμπή το Ισραήλ θα πρέπει να ενεργήσει και όχι να παραλύσει από τις αβεβαιότητες, τη χαμηλή ορατότητα και τον πρωτοφανή "σεισμό" που συμβαίνει γύρω μας», δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στους «Τάιμς του Λος Αντζελες» ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ, υποστηρίζοντας ότι το Τελ Αβίβ θα πρέπει να παρουσιάσει ένα «τολμηρό ειρηνευτικό σχέδιο» προκειμένου να αποφύγει τη χειρότερη εξέλιξη, που κατά τη γνώμη του είναι «η διεθνής απομόνωση του Ισραήλ». Βέβαια, η συνέντευξη Μπάρακ έγινε ακριβώς μία μέρα πριν τη χτεσινή ομιλία του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για τον αραβικό κόσμο και τη Βόρεια Αφρική, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, πριν δηλαδή τον πόλεμο των έξι ημερών κατά τον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ και εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης...

Ο Ε. Μπάρακ, πάντως, είχε νωρίτερα σημειώσει στην αμερικανική εφημερίδα πως οποιαδήποτε από τις ακόλουθες τρεις πιθανές εξελίξεις, όπως μία συνολική ειρηνευτική συμφωνία, ένα αδιέξοδο ή ακόμη και μία προσωρινή συμφωνία, είναι καλύτερη από τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ. «Χρειαζόμαστε αίσθηση ετοιμότητας για τη λήψη αποφάσεων» είπε ο Ισραηλινός υπουργός, ενώ ερωτηθείς εάν το Ισραήλ είναι πρόθυμο να κάνει «παραχωρήσεις» για μία υποτιθέμενη ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους απάντησε: «Το Ισραήλ είναι η ισχυρότερη χώρα σε ακτίνα 1.000 μιλίων γύρω από την Ιερουσαλήμ... Πρέπει να έχουμε αρκετή αυτοπεποίθηση και να μη χάσουμε έδαφος από ό,τι θα πρέπει να γίνει...».

Σε άλλο σημείο απέρριψε τις φωνές όσων υποστηρίζουν το «πάγωμα» κάθε επαφής με την επικείμενη παλαιστινιακή κυβέρνηση μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι η άλλη πλευρά «έχει αλλάξει» και ότι η σημερινή παλαιστινιακή ηγεσία έχει ξεκαθαρίσει πως «εάν υπάρξει συμφωνία που θα ικανοποιήσει το μίνιμουμ των αιτημάτων τους είναι έτοιμοι να υπογράψουν το τέλος της σύρραξης και διεκδικήσεων».

  • Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας απέρριψε ως «εντελώς αβάσιμες» τις αιτιάσεις της Μόσχας για κατασκοπεία από μέρους του Ισραηλινού συνταγματάρχη και στρατιωτικού ακόλουθου στην ισραηλινή πρεσβεία στη Μόσχα Βαντίμ Λέιντερμαν, που απελάθηκε.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ