Παρασκευή 20 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
Το «νέο κεφάλαιο διπλωματίας» η ίδια ιμπεριαλιστική επιβολή

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τη «δημοκρατία», όπως εννοεί την εξουσία του κεφαλαίου, στοχοποίησε το Ιράν και κάλεσε το Ισραήλ σε «γενναίες κινήσεις»

Η «δημοκρατία» των ΗΠΑ όπως εμπεδώνεται στη Λιβύη
Η «δημοκρατία» των ΗΠΑ όπως εμπεδώνεται στη Λιβύη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ενα νέο κεφάλαιο της αμερικανικής διπλωματίας» άνοιξε με τις «εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες», τόνισε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του για τη Μέση Ανατολή, ανάλογης βαρύτητας, όπως διέρρεαν εδώ και μέρες Αμερικανοί αξιωματούχοι, της ομιλίας του στο Κάιρο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ακόμη υποκριτικό επικοινωνιακό ρεσιτάλ, με το οποίο, κάνοντας υπερβολική χρήση των όρων «νόμιμα δικαιώματα και αιτήματα των πολιτών που θα πρέπει να ακουστούν», «δημοκρατία», «κοινωνία των πολιτών» και άλλα τινά, προωθεί τη στρατηγική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με άλλο ...«περιτύλιγμα». Ισχυρίστηκε ότι «η επιβολή διά της βίας και η αλλαγή καθεστώτων με βία, όπως επιλέχθηκε στην περίπτωση του Ιράκ, απέτυχε»... Βέβαια, η πολιτική της ιμπεριαλιστικής βίας συνεχίζεται απρόσκοπτα και στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

Προτεραιότητες των ΗΠΑ όσον αφορά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπως τόνισε ο Ομπάμα, είναι η «προώθηση μεταρρυθμίσεων», η «υποστήριξη της μετάβασης στη δημοκρατία» και «να τελειώσουν οι τύραννοι». Είναι χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά τους τυράννους αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις χώρες της περιοχής, με τη μερίδα του λέοντος πάντα να έχει το Ιράν, ασκώντας συνάμα κριτική και στην κυβέρνηση της Υεμένης, που δεν προχωρά στο διάλογο για την εξεύρεση λύσης, και στην αντίστοιχη του Μπαχρέιν, όταν είναι γνωστό ότι η άγρια καταστολή των διαδηλώσεων έγινε και με τη βοήθεια των Αμερικανών πεζοναυτών! Οσο για τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, όπως τόνισε, «βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μια επιλογή. Πρέπει να καθοδηγήσει τη μετάβαση της χώρας του στη δημοκρατία ή να φύγει», ενώ επέκρινε τη Συρία «γιατί ακολουθεί το σύμμαχό της το Ιράν», το οποίο την βοηθά στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Ειδικής προσοχής έτυχαν η Τυνησία και η Αίγυπτος, για τις οποίες, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα, οι ΗΠΑ ήδη έχουν εκπονήσει «σχέδια για τη στήριξη της μετάβασης στη δημοκρατία», που απαιτεί φυσικά οικονομικές μεταρρυθμίσεις και άνοιγμα των συνόρων στο εμπόριο. Ετσι, ανακοίνωσε πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό γι' αυτό που βαφτίζεται «έμπρακτη στήριξη των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στον αραβικό κόσμο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής», και περιλαμβάνει: Βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Αίγυπτο για την υποστήριξη του προϋπολογισμού της μέσω της «ανακούφισης του χρέους» και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για διάφορα σχέδια, που αφορούν κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σχέδιο που θα κομίσει και ο Πρόεδρος Ομπάμα στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G8 στο Παρίσι, και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του την ερχόμενη βδομάδα. Το οικονομικό πακέτο στήριξης θα διατεθεί μέσω ενός μηχανισμού εξαγοράς χρεωστικών ομολόγων, όπου το κεφάλαιο που θα προκύπτει θα επενδύεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους αλλά και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων. Τέλος, θα αναζητηθούν τρόποι για την ανάπτυξη του εμπορίου και την ενίσχυση του τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή και για την προώθησή του θα εισηγηθεί στο Κογκρέσο τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου χρηματοδότησης.

Για το παλαιστινιακό ζήτημα, ο Ομπάμα χαρακτήρισε το σημερινό στάτους κβο «μη βιώσιμο» και κάλεσε το Ισραήλ να προχωρήσει σε «γενναίες κινήσεις... προκειμένου να εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη». «Το όνειρο ενός εβραϊκού δημοκρατικού κράτους δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο συνεχίζεται η μόνιμη κατοχή», είπε.

Δήλωσε, επίσης, πως τα σύνορα του νέου παλαιστινιακού κράτους και του Ισραήλ πρέπει να βασιστούν στα δεδομένα προ του πολέμου του 1967 «με αμοιβαίες ανταλλαγές» εδαφών, όπως σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την «ακλόνητη» δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του ισραηλινού κράτους και αποσαφηνίζοντας πως δε θα επιτρέψει την «απονομιμοποίηση» του Ισραήλ στα πλαίσια του ΟΗΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τη Συρία και το Ιράν στο στόχαστρο (2012-07-31 00:00:00.0)
Φιλοφρονήσεις Ομπάμα (2011-05-31 00:00:00.0)
Πλιάτσικο με πρόσχημα την «Αραβική Ανοιξη» (2011-05-28 00:00:00.0)
Ανοίγει όλη η ατζέντα των ιμπεριαλιστών (2011-05-27 00:00:00.0)
Ολη η υποκρισία στο προσκήνιο (2011-02-13 00:00:00.0)
Τώρα... νοιάζεται για το λαό και τους νέους (2011-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ