Σάββατο 21 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ενδοαστικοί ανταγωνισμοί για τη διαδοχή Καν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εντείνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί στην «κούρσα» διαδοχής του Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πιο επιθετικοί όλων οι Ευρωπαίοι, που παρά τις διαστάσεις απόψεων μεταξύ τους, όσον αφορά τον ποιος θα είναι υποψήφιος και εάν τελικά θα μπορέσουν να καταλήξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κάποιον κοινό υποψήφιο, εμφανίζονται «ετοιμοπόλεμοι» και με κάθε μέσο να διατηρήσουν τη θέση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ανάμεσα σε αξιωματούχους μιας χώρας υπάρχουν διαστάσεις: Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε έδωσε, τρόπον τινά, ψήφο εμπιστοσύνης στην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, που μέχρι στιγμής εμφανίζεται ως ένα από τα φαβορί για διάδοχος του Στρος-Καν. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανκελα Μέρκελ, εκφράζει μία σχετικά διαφορετική θέση, δηλώνοντας ότι η Γερμανία πάντα διατηρεί το δικαίωμα να έχει δικό της υποψήφιο. Σιγή ιχθύος όσον αφορά την υποψηφιότητα του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, που στο παρελθόν εμφανιζόταν ως ισχυρή, αλλά δεν έχει καν τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Από την πλευρά τους οι «αναδυόμενες» καπιταλιστικές οικονομίες προτείνουν δικούς τους υποψηφίους. Ενδεχομένως έναν Κινέζο επικεφαλής του ΔΝΤ αφήνει να διαφανεί ότι επιθυμεί η Κίνα, έχοντας προφανώς τη στήριξη των υπολοίπων «αναδυόμενων» οικονομιών, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, αλλά και η Τουρκία, οι οποίες ωστόσο επίσης προωθούν δικούς τους υποψηφίους.

Στο πλευρό τους, εμμέσως, η Αυστραλία, που προκύπτει με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, που τόνισε ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ θα πρέπει να έχει την υποστήριξη από όλη την υφήλιο και όχι μόνο από μία περιοχή του κόσμου.

Τέλος, το «βαρύ πυροβολικό», οι ΗΠΑ, δηλώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θέλουν μια «γρήγορη και ανοιχτή διαδοχή», ενώ πληροφορίες συνεχώς αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ «καλοβλέπει» τον συμπατριώτη του Τζον Λίπσκι, πρώτο αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ, ο οποίος επίσης είχε δηλώσει ότι αποχωρεί μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης ακούστηκε και το όνομα του Τούρκου πρώην υπουργού Οικονομικών και επίσης συμβούλου του Ελληνα πρωθυπουργού Κεμάλ Ντερβίς, που όμως απέρριψε την υποψηφιότητα.

«Ελεύθερος» υπό όρους ο Καν

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ντομινίκ Στρος-Καν αποτελεί παρελθόν για το ΔΝΤ. Η «περιπέτειά» του με τις αρχές της Νέας Υόρκης, που του στοίχισε τη θέση, διόλου δεν έχει τελειώσει. Βέβαια, από χτες είναι «ελεύθερος» υπό όρους: Καταβολή εγγύησης ενός εκατομμυρίου δολαρίων, δέσμευση της οικίας του στην Τζορτζτάουν ως «εγγύηση ύψους 5 εκατομμυρίων», παράδοση όλων των ταξιδιωτικών του εγγράφων και παραμονή στη Νέα Υόρκη σε κατ' οίκον περιορισμό. Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί ακόμα σπίτι, καθώς υπάρχουν αρνήσεις, λόγω του ότι θα τραβήξει όπου πάει τα ...ενοχλητικά ΜΜΕ και έτσι παραμένει στη φυλακή. Πάντως, ο Καν θα φοράει ειδικό ηλεκτρονικό «βραχιόλι» εντοπισμού και θα παρακολουθείται και από ένοπλο αστυνομικό. Ορίστηκε δε να εμφανιστεί και πάλι ενώπιον του δικαστηρίου στις 6 Ιούνη για τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για σεξουαλικό έγκλημα σε βάρος καμαριέρας σε ξενοδοχείο που διέμενε στις 14 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ