Παρασκευή 3 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Σφοδρές μάχες στην πρωτεύουσα

Ενισχύσεις από ενόπλους της φυλής «Χασίντ» αναμένονταν αργά το βράδυ προϊδεάζοντας για περαιτέρω κλιμάκωση των αιματηρών συγκρούσεων

ΣΑΝΑ'Α.--

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες πιστούς στον, επί 33 χρόνια, ισχυρό άνδρα της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, και ενόπλους της μεγαλύτερης φυλής, της «Χασίντ», της οποίας ο επικεφαλής, μετά από δύο μήνες αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, «έριξε το βάρος του» υπέρ της αντιπολίτευσης. Σφοδρότατες μάχες μαίνονταν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χτες στην περιοχή Χασάμπα, όπου ζει ο φύλαρχος σεΐκ Σαντίκ αλ Αχμαρ, στη βόρεια Σάνα'α και επεκτάθηκαν σε όλες τις γύρω συνοικίες, κάτοικοι των οποίων εγκατέλειπαν τις εστίες τους.

Επισήμως οι δυνάμεις του Σάλεχ υποστήριζαν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την περιοχή. Εντούτοις, όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν ότι τουλάχιστον άλλοι 2.000 ένοπλοι της «Χασίντ» πλησιάζουν τα βόρεια προάστια της Σάνα'α προερχόμενοι από την επαρχία. Σύμφωνα, μάλιστα, με την εφημερίδα «Υεμεν Ποστ», έχουν, ήδη, δώσει μια πρώτη νικηφόρα μάχη 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και μέχρι αργά χθες το βράδυ αναμένονταν στη Σάνα'α. Αν και δεν υπήρχαν σαφείς πληροφορίες οι περισσότερες μαρτυρίες ανέφεραν τουλάχιστον 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει τη χώρα ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην εμφύλια σύρραξη, ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, προς το παρόν, δεν έχουν εμπλακεί στις μάχες τα τμήματα εκείνα του στρατού που έχουν συνταχθεί με την αντιπολίτευση.

Τον κίνδυνο εμφυλίου φιλοδοξεί να αποτρέψει και ο Αμερικανός απεσταλμένος Τζον Μπρέναν, που έφτασε χτες στη Σ. Αραβία και θα μεταβεί και στη Σάνα'α, όπου όμως το διεθνές αεροδρόμιο κλείνει κατά διαστήματα λόγω των συγκρούσεων. Η Ουάσιγκτον θέλει πάση θυσία ν' αποτρέψει έναν εμφύλιο που θα προκαλέσει χάος στη χώρα που ουσιαστικά ελέγχει την είσοδο προς Ερυθρά Θάλασσα (από όπου περνά μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου), με δεδομένο και το χάος που επικρατεί στη Σομαλία. Ηδη ο Λευκός Οίκος έχει εγκαταλείψει τον πάλαι ποτέ σύμμαχο Σάλεχ και έχει επαφές με την αντιπολίτευση και το μετριοπαθέστερο τμήμα των ισλαμιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ