Παρασκευή 3 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
Νέο υπερτοξικό βακτήριο η αιτία της επιδημίας

Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η πηγή της νόσου...

Από διαμαρτυρία Ισπανών αγροτών
Από διαμαρτυρία Ισπανών αγροτών
ΓΕΝΕΥΗ.-- Ενα νέο υπερ-τοξικό και πολύ παθογόνο κολοβακτήριο της οικογένειας των κοινών εντεροβακτηρίων E.coli είναι η αιτία της νέας διατροφικής επιδημίας που πλήττει την Ευρώπη. Πρόκειται για το καινοφανές βακτήριο 0104:H4 της οικογένειας των γνωστών και κοινών εντεροβακτηρίων Ε.coli, το οποίο πρώτη φορά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εμφανίζεται ως αιτία επιδημίας.

Κινέζοι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Γονιδιωματικής Πεκίνου στην πόλη Σενζέν, που ανέλυσαν τα γονίδια του στελέχους, είπαν ότι περιέχει γονίδια που το καθιστούν ανθεκτικό σε ορισμένες κατηγορίες αντιβιοτικών και είναι πολύ τοξικό, σημειώνοντας: «Αυτό το E.coli είναι ένα νέο στέλεχος βακτηρίου που είναι πολύ μεταδοτικό και τοξικό»...

Η πηγή της επιδημίας παραμένει άγνωστη με τις έρευνες να εστιάζονται σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διανομής νωπών τροφίμων. Στη Γερμανία , μάλιστα, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ-Κοχ, που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο και την καταπολέμηση των ασθενειών στη χώρα, διατήρησε τη σύστασή του να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμής τομάτας, αγγουριού και άλλων ωμών λαχανικών.

Εντούτοις, το επίκεντρο ενδιαφέροντος των επιστημόνων παραμένει στο Αμβούργο όπου εκδηλώνονται και τα περισσότερα θύματα.

Ως χτες οι νεκροί του νέου διατροφικού σκανδάλου ανέρχονταν σε 18 και τα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 2.000, εκ των οποίων αρκετές εκατοντάδες νοσηλεύονται με το εξαιρετικά επικίνδυνο Αιμολυτικό Ουραιμικό Σύνδρομο (HUS). Τα δεκάδες κρούσματα της επιδημίας που εντοπίζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ και των ΗΠΑ συνδέονται όλα με τη Γερμανία.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με δεδομένες τις τεράστιες οικονομικές ζημίες που υφίστανται οι Ισπανοί αγρότες έπειτα από τις αβάσιμες γερμανικές αιτιάσεις ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο αξίωσε «λεπτομερείς εξηγήσεις» από το Βερολίνο και αποζημιώσεις.

Ωστόσο η απενοχοποίηση των ισπανικών αγροτικών προϊόντων δεν έχει αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στις οικονομικές ζημιές για την ΕΕ. Από χτες το πρωί και μέχρι νεωτέρας η Ρωσία ανακοίνωσε απαγόρευση όλων των εισαγωγών νωπών λαχανικών από ΟΛΕΣ τις χώρες της ΕΕ. Η εξέλιξη έκανε χτες τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Υγείας Τζον Ντάλι να ζητήσει από τη Μόσχα «περισσότερες εξηγήσεις» για μία τέτοια απόφαση που θα πλήξει κατάφωρα τις αγροτικές εξαγωγές της ΕΕ, με δεδομένο ότι το ένα τέταρτο των ευρω-ενωσιακών νωπών λαχανικών εξάγονται στη Ρωσία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν προσωρινή απαγόρευση στις εισαγωγές αγγουριών από Ισπανία, Γερμανία, Δανία και Ολλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ