Παρασκευή 3 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επικρίνει τις πιέσεις του ΝΑΤΟ στις βαλκανικές χώρες

ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία επικρίνει τις εξωτερικές πιέσεις που δέχονται οι χώρες των Βαλκανίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Βούλγαρο ομόλογό του Νικολάι Μλαντένοφ στη Μόσχα.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες (30 Μάη) δηλώσεις του ΓΓ της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, πως όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ καθώς ανήκουν στις ευρω-ατλαντικές δομές, ο Λαβρόφ σημείωσε: «Πιστεύουμε πως η ένταξη σε μια στρατιωτική, πολιτική ή άλλη οργάνωση είναι ένα κυρίαρχο δικαίωμα, και δε θα πρέπει να υπάρχει τεχνητή εξωτερική επίδραση στην παρούσα κυρίαρχη επιλογή».

Ωστόσο, ο Μλαντένοφ υποστήριξε πως όλα τα βαλκανικά κράτη θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, να γίνουν «μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας και να μοιραστούν τις οικονομικές ευκαιρίες που δημιουργούνται από την ΕΕ».

Σημειώνεται πως η Σερβία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, η ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το Μαυροβούνιο συμμετέχει από το Δεκέμβρη του 2009 στο «Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης» (MAP) του ΝΑΤΟ, ενώ τον περασμένο Απρίλη οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας αποφάσισαν να εντάξουν και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στο «MAP».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ