Τρίτη 28 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΗ
Επιμονή στην ποινικοποίηση του αγώνα

Μάρτυρας της εντεινόμενης ποινικοποίησης των αγώνων αλλά και της κατάστασης που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα με ευθύνη των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, αποτελεί η χτεσινή εκδίκαση της προσφυγής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απαιτώντας να χαρακτηριστούν παράνομες και καταχρηστικές οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα στη ΔΕΗ και ολοκληρώθηκαν χτες. Η εκδίκαση κράτησε πολλές ώρες και τελικά, η απόφαση αναμένεται να βγει σήμερα, δηλαδή μετά το τέλος της απεργίας στην επιχείρηση. Γεγονός που ήταν γνωστό στην κυβέρνηση, ωστόσο επέμενε να γίνει δίκη προφανώς για να εκφοβίσει τους εργαζόμενους.

Η βασική επιχειρηματολογία από την πλευρά της ΔΕΗ κατά της απεργίας ήταν η εξής: Πρώτον, «τα αιτήματά της απεργίας είναι πολιτικά» (!) και πως η απεργία γίνεται ενάντια στο μεσοπρόθεσμο. Ισχυρίζονται, δηλαδή, ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν μπορούν να απεργήσουν ενάντια σε πολιτικές που έχουν άμεση επίπτωση στους ίδιους και στο σύνολο των εργαζομένων ως καταναλωτές ρεύματος (το μεσοπρόθεσμο ιδιωτικοποιεί παραπέρα τη ΔΕΗ με απώτερο στόχο την πλήρη παράδοσή της, και άλλες πρώην ΔΕΚΟ, στα χέρια των μονοπωλίων. Εξέλιξη που οδηγεί σε πετσόκομμα δικαιωμάτων, απολύσεις, μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμολογίων).

Δεύτερον, οι απεργοί δεν μπορούν να περιφρουρούν την απεργία τους γιατί τάχα ο κάθε εργαζόμενος είναι ελεύθερος να επιλέξει τι θέλει. Ξεχνούν ότι η κυβέρνηση εκφοβίζει τους εργαζόμενους με τις συνεχείς αναφορές για απολύσεις, χρεοκοπία και άλλα. Τρίτον, οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ υποστήριξαν ότι η απεργία της κοστίζει! Οτι χάνει 4 εκατομμύρια ευρώ καθημερινά. Προφανώς ανέχεται - όπως όλοι οι εργοδότες - μόνο τις απεργίες που δεν πειράζουν τα κέρδη τους...

Από την άλλη, πρέπει να γίνει αναφορά στις παθογένειες που εμφανίζει το συνδικαλιστικό κίνημα με ακέραιες τις ευθύνες των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών. Στη χτεσινή δίκη η πλευρά της ΓΕΝΟΠ ανέφερε συνεχώς ότι απεργούν λιγότερο από το 25% των εργαζομένων και ότι πολλοί από αυτούς που λείπουν από την εργασία τους έχουν πάρει άδειες ή ρεπό. Με άλλα λόγια, η ΓΕΝΟΠ χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι η απεργία δεν μπορεί να δημιουργεί τα προβλήματα που επικαλείται η κυβέρνηση καθώς οι απεργοί είναι πολλοί λίγοι! Η παραδοχή αυτή είναι πραγματικό γεγονός και δείχνει καθαρά την κατάσταση ενός συνδικαλιστικού κινήματος που δρα στο πλαίσιο των εντυπώσεων και στη γραμμή της ταξικής συναίνεσης και υποταγής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορισμένες εκτιμήσεις σχετικά με την απεργία στη ΔΕΗ για την Κοινωνική Ασφάλιση (2008-04-30 00:00:00.0)
Εντείνονται οι εκβιασμοί και οι απειλές (2008-03-14 00:00:00.0)
Αρνούνται να πάρουν απόφαση για απεργία (2002-06-15 00:00:00.0)
Απεργιακός συναγερμός (1998-07-22 00:00:00.0)
"Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ"! (1997-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ