Πέμπτη 25 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ
Αντιδράσεις από τους συλλόγους των εργοληπτών

Σε πλήρη αναβρασμό βρίσκονται οι εργοληπτικές οργανώσεις με αφορμή τη νέα ακόμη χειρότερη «έκδοση» του νομοσχεδίου που ετοίμασε το ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο προωθείται η μονοπώληση των δημοσίων έργων από 5-10 μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, ενώ παράλληλα οδηγεί εκβιαστικά χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου στην εξαφάνιση.

Ηδη οι αντιδράσεις των εργοληπτικών οργανώσεων έχουν πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις, καθώς:

Προχτές το βράδυ ολόκληρο το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) υπέβαλε σύσσωμο την παραίτησή του, κρίνοντας ως αδιέξοδη οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγές διατάξεων του νομοσχεδίου προς μια θετική κατεύθυνση. Οπως τόνιζαν μέλη του ΔΣ της ΠΕΔΜΕΔΕ, «κάποιες προτάσεις που είχαν υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τη βελτίωση του νομοσχεδίου, όχι μόνο δεν έγιναν αποδεκτές, αλλά από το τελικό σχέδιο του νομοσχεδίου φαίνεται πως ορισμένες διατάξεις έγιναν ακόμη χειρότερες από ό,τι ήταν αρχικά». Μάλιστα, το ΔΣ της ΠΕΔΜΕΔΕ καλεί τα προεδρεία και των άλλων εργοληπτικών οργανώσεων να παραιτηθούν, προκειμένου να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να απαλείψει τις καταστροφικές για τον κλάδο διατάξεις. Δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να γίνει τις επόμενες μέρες, με πρώτη την παραίτηση του ΔΣ του ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών και ΕΠΕ) που πραγματοποιεί σήμερα Γενική Συνέλευση.

Την αντίθεσή τους προς την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου επισημαίνουν με κοινή επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη ο ΣΑΤΕ και η ΠΕΔΜΕΔΕ. Οπως τονίζουν, οι όποιες αλλαγές έγιναν από το πρώτο σχέδιο όχι μόνο δε διόρθωσαν τα δύο μεγάλα ελαττώματα του νομοσχεδίου, αλλά τα όξυναν ακόμη περισσότερο. «Το πρώτο ελάττωμα - τονίζουν - είναι η αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων που συνδέεται με την παρεμπόδιση της αυτοδύναμης συνέχισης της επαγγελματικής δραστηριότητας υγιών επαγγελματικών επιχειρήσεων και το δεύτερο είναι η προδιαγεγραμμένη ολιγοπώληση της αγοράς από ελάχιστες μεγάλες μονάδες οικονομικών συμφερόντων, που από μακρού χρόνου έχουν ήδη σχηματοποιηθεί και έχουν φροντίσει να είναι έτοιμες προς κατάληψη και κυριαρχία του μεγαλύτερου χώρου των εξαγγελθέντων προγραμμάτων δημόσιων και ολυμπιακών έργων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ