Πέμπτη 7 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ
Παραμένει η απαγόρευση απόπλου

Εκτακτα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ισραήλ, ενόψει έτερου κύματος ακτιβιστών

Χτες, στα παράλια της Γάζας, διαμαρτυρία Παλαιστινίων για την παρεμπόδιση του στολίκου από την ισραηλινή, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση
Χτες, στα παράλια της Γάζας, διαμαρτυρία Παλαιστινίων για την παρεμπόδιση του στολίκου από την ισραηλινή, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση
ΑΘΗΝΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Δεν απέπλευσε, τελικά, παρά τις πιέσεις των ακτιβιστών, ούτε το πλοίο «Juliano» από το Πέραμα όπου βρίσκεται. Το πλοίο συμμετέχει στο στολίσκο «Ενα Καράβι για τη Γάζα» και ήταν αυτό που είχε μεταφερθεί στο Πέραμα, στις αρχές της περασμένης βδομάδας, για εργασίες στις προπέλες, μετά από καταγγελίες των ακτιβιστών για «δολιοφθορές» που υπέστη, ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο και φρουρούμενο από το Λιμενικό στη μαρίνα του Αλίμου. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από εκπροσώπους της καμπάνιας, δε δόθηκε καμία συγκεκριμένη και πειστική εξήγηση για τη νέα απαγόρευση απόπλου.

Οπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της καμπάνιας που θέλουν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, την Παρασκευή το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εξωτερικών, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ συνεχίζεται η κατάληψη της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα από τους Ισπανούς ακτιβιστές. Την ίδια ώρα, γνωστοποιήθηκε ότι επικαλούμενη τη συγκεκριμένη απόφαση του ελληνικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ελβετική εταιρεία ακύρωσε την παράδοση 3.000 τόνων τσιμέντου που είχε παραγγείλει το σουηδικό παράρτημα της εκστρατείας προκειμένου να το μεταφέρει στη Λωρίδα της Γάζας.

«Καλωσορίσατε στην Παλαιστίνη»

Την ίδια ώρα, εντός Ισραήλ, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα στο διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» όπου αναμένεται να φτάσουν, σήμερα και αύριο, με 50 πτήσεις από Ευρώπη περίπου 600 άνθρωποι που συμμετέχουν στην εκστρατεία «Καλωσορίσατε στην Παλαιστίνη». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που, σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον, δε συνδέεται άμεσα με την εκστρατεία «Ενα Καράβι για τη Γάζα». Οπως δήλωνε η Γερμανίδα εκπρόσωπός της Σοφία Ντιγκ, σε αυτήν συμμετέχουν κυρίως οικογένειες και μεγάλης ηλικίας άτομα που σκοπεύουν να περάσουν μια βδομάδα στη Δυτική Οχθη, προκειμένου να δουν από κοντά τι σημαίνει κατοχή και να τραβήξουν με τον τρόπο αυτό την προσοχή της «διεθνούς κοινότητας» στο ζήτημα.

Οι ισραηλινές αρχές έκαναν λόγο για «χούλιγκανς» και για «προβοκάτορες που θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επιθεώρησε τα αυξημένα σχέδια ασφαλείας στο αεροδρόμιο, τονίζοντας ότι «κάθε κράτος έχει δικαίωμα να μην επιτρέπει σε προβοκάτορες να εισέρχονται στο έδαφός του». Οι δηλώσεις έγιναν πριν ο Νετανιάχου αρχίσει περιοδεία στα Βαλκάνια, τα οποία, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, χαρακτήρισε «τους νέους στενούς συμμάχους του Ισραήλ». Δεν έγινε γνωστό αν οι ισραηλινές αρχές διαθέτουν λίστα με τα ονόματα των 600 ακτιβιστών ή τί ακριβώς θα κάνουν με αυτούς. Δεν αποκλείστηκε, πάντως, το ενδεχόμενο να υπάρξουν άμεσες απελάσεις ή ακόμη και συλλήψεις.

Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και οι δύο αυτές καμπάνιες, συνεχίζεται και η διπλωματική εκστρατεία της Π. Αρχής για μονομερή αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ, το Σεπτέμβρη, κατά την ετήσια Σύνοδο του Οργανισμού. Η ισραηλινή πλευρά έχει επιδοθεί σε «κούρσα», προκειμένου να ανακόψει το «ρεύμα» της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ενώ, ήδη, οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει να ασκήσουν βέτο αν το θέμα φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Χθες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, επανήλθε στις απειλές, λέγοντας ότι αν δε σταματήσει η παλαιστινιακή πρωτοβουλία «θα υπάρξει πολύ σκληρή ισραηλινή απάντηση» χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ