Παρασκευή 26 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρτος ημών, ελληνικός

Σε εκδήλωση με πολύ ενδιαφέρουσα αρχαιολογική και λαογραφική «ύλη» κατέληξε, χάρη στους ομιλητές, η χθεσινή παρουσίαση από τις εκδόσεις Καστανιώτη του τετράτομου έργου της Εύης Βουτσινά «Γεύση Ελληνική», και της επανέκδοσης του έργου της «Το Ψωμί». Στο τελευταίο, ιδιαιτέρως, στάθηκε ο προϊστορικός αρχαιολόγος και συγγραφέας Χρήστος Μπουλιώτης, αναφερόμενος σε αρχαίους μύθους που σχετίζονται με το ψωμί, σε πλήθος αρχαιολογικές ανασκαφές που δίνουν πληροφορίες για τα δημητριακά στην αρχαιότητα, σε νεότερους μύθους και λαϊκές παραδόσεις για το ψωμί, αλλά και στο όμορφα, με αγάπη γραμμένο βιβλίο. Ο ομιλητής τόνισε ότι η συγγραφέας πλούτισε το βιβλίο με σχετικές παροιμίες, λαογραφικές μαρτυρίες, προσωπικά της βιώματα, ακόμα και με σχετικό απόσπασμα από το έπος «Γκιλγκαμές».

Για τη λαογραφική συμβολή των βιβλίων της Εύης Βουτσινά μίλησε η εθνολόγος-λαογράφος Μιράντα Τερζοπούλου, ενώ για την όμορφη γραφή της ο δικηγόρος -συγγραφέας Χρήστος Ζουράρις και ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης.

Το τετράτομο έργο «Γεύση Ελληνική» (πλούσια και έγχρωμα εικονογραφημένο), κατά τόμο αφορούν στα εξής: «Ψωμιά, κουλούρια, παξιμάδια, πιτίτσες» (α' τόμος), «Καλούδια» (β' τόμος για διάφορες μικρονοστιμιές), «Μεζέδες και φαγάκια» (ο γ'), «Παστά, καπνιστά, λιόκαυτα, τουρσιά, τυριά, γαλακτερά» (ο δ', δηλαδή προσφάγια με γεύση παραδοσιακά ελληνική).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ