Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ FIR
«Αναγκαία η αντιιμπεριαλιστική δράση»

Από τις εργασίες του Εκτακτου Συνεδρίου της FIR(ΦΙΡ) στο παλιό Δημαρχείο της Βιέννης.
Από τις εργασίες του Εκτακτου Συνεδρίου της FIR(ΦΙΡ) στο παλιό Δημαρχείο της Βιέννης.
Την 1η Ιούλη 2011 πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, Εκτακτο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών/Αντιφασιστών(FIR) για την εκλογή προέδρου της Οργάνωσης, στη θέση του αποβιώσαντος πρώην προέδρου της, Μισέλ Βάντεμπροχτ, και για τη συμπλήρωση της εκτελεστικής επιτροπής με τρεις αντιπροέδρους και δύο συμβούλους.

Στις σύντομες, σχετικά, εργασίες του Συνεδρίου, αντιπαρατέθηκαν, ουσιαστικά, δύο γραμμές:

- Αυτή που περιορίζει την πάλη της Ομοσπονδίας ενάντια στο φασισμό/νεοφασισμό και τον κοινωνικό ρατσισμό, «στείρα» και ξεκομμένα από τις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν το φασισμό, τους πολέμους και τις βάρβαρες πολιτικές σε βάρος των λαών. Η θέση αυτή εκφράζει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, εκφράστηκε και υποστηρίχτηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης της FIR με επικεφαλής τον Γεν. Γραμματέα Ούλριχ Σνάιντερ - η οποία και, πλειοψηφικά, εξέλεξε νέο πρόεδρο τον Ούγγρο Βίλμος Χάντι, αντιπρόεδρο ως τότε της Ομοσπονδίας.

- Ισχυρή, ωστόσο, ήταν και η θέση για «στροφή» της δράσης της FIR σε αγωνιστική κατεύθυνση ενάντια στις πολεμικές και άλλες επεμβάσεις και πρακτικές του ιμπεριαλισμού και στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές των καπιταλιστικών κυβερνήσεων που ισοπεδώνουν τα λαϊκά δικαιώματα σε όλον τον κόσμο, που γεννούν το φασισμό και το νεοφασισμό, το ρατσισμό και οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό, εξαναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην εξαθλίωση, στη μετανάστευση κλπ. Τα παραπάνω ζητήματα έθιξαν στις ομιλίες τους σύνεδροι της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Στο βήμα της FIR (δεύτερος από αριστερά) ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Στο βήμα της FIR (δεύτερος από αριστερά) ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης - η υποψηφιότητα του οποίου για την προεδρία της FIR προτάθηκε από τις αντιπροσωπείες Βουλγαρίας και Ουκρανίας - πρόβαλε, εκτός των άλλων, την ανάγκη ανοίγματος της Οργάνωσης σε νέους αγωνιστές με την ενασχόληση και με τα μεγάλα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, με το φιλειρηνικό κίνημα, με την υπεράσπιση των λαϊκών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ο Γιώργης Μωραΐτης, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, πρόβαλε την ανάγκη η FIR να εκφράζει, ανοιχτά και καθαρά, την αλληλεγγύη της στους αγωνιζόμενους λαούς για ελευθερία, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, καταδικάζοντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε βάρος των λαών όπου Γης. Ζήτησε να καταγγελθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της για τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές τις οποίες προσπαθούν να επιβάλλουν με τη βία και τα ΜΑΤ στους εργαζόμενους. Τέλος, ζήτησε να καταγγελθούν οι προκλητικές αποφάσεις της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου που εξωραΐζουν το φασισμό, επιχειρώντας, ανιστόρητα, την εξίσωσή του με το σοσιαλισμό/κομμουνισμό, ενώ... «ευλογούν» την καταστροφή αντιφασιστικών - αντιστασιακών μνημείων όπως γίνεται στις Βαλτικές χώρες και αλλού.

Στο Συνέδριο, επίσης, μαζί με τον Χρ. Τσιντζιλώνη που παραμένει αντιπρόεδρος, εκλέχτηκε στην αντιπροεδρία και ο Ολλανδός Πιτ Σούτεν και στην Εκτελεστική Επιτροπή, ο Βούλγαρος Τσαβντάρ Στοϊμένοφ.

Την επόμενη του Συνεδρίου γιορτάστηκαν τα 60 χρόνια από την ίδρυση της FIR. Πανηγυρική εκδήλωση έγινε στο παλιό Δημαρχείο της Βιέννης, ενώ, λίγο αργότερα, έγινε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο νεκροταφείο Βιέννης, με τη συμμετοχή και των 160 Ελλήνων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που, με αφορμή το Συνέδριο της FIR πραγματοποίησαν μεγάλο οδοιπορικό «στα χνάρια του ΔΣΕ». Η μαζική και δυναμική παρουσία των Ελλήνων αγωνιστών με τα αντιιμπεριαλιστικά - αγωνιστικά συνθήματα, προσδιόρισε και το περιεχόμενο της εκδήλωσης, προκαλώντας και τη θετική έκπληξη ξένων που παραβρίσκονταν στο χώρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για την Ελένη Μπιμπίκου - Αντωνιάδου (2020-09-10 00:00:00.0)
Αθάνατοι οι ήρωες της Αντιφασιστικής Νίκης (2017-05-10 00:00:00.0)
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ (2014-01-03 00:00:00.0)
Τίμησαν τη συνεισφορά της ΕΣΣΔ (2010-05-27 00:00:00.0)
Με στόχο τη συνεπή αντιιμπεριαλιστική - αντιφασιστική δράση (2010-01-14 00:00:00.0)
Σύνοδος του προεδρείου της FIR στο Βερολίνο (2005-09-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ