Πέμπτη 21 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Γιάννενα

Σε απόσταση αναπνοής από σπίτια. Περιοδεία κλιμακίων της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ

Μάχη με τις φλόγες έδιναν στα Γιάννενα πυροσβέστες μαζί με κατοίκους

Eurokinissi

Μάχη με τις φλόγες έδιναν στα Γιάννενα πυροσβέστες μαζί με κατοίκους
Μάχη με τις φλόγες έδιναν μέχρι αργά χτες το βράδυ πυροσβέστες και πιλότοι σε διάφορα σημεία της χώρας, τη στιγμή που η θερμοκρασία άγγιζε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί προχτές στα Ιωάννινα αναζωπυρώθηκε, ενώ μεγάλη πυρκαγιά κατάκαιγε δασική έκταση στη Λάρισα. Επίσης καταστροφές στον εναπομείναντα δασικό πλούτο προκαλούσαν ως αργά το βράδυ οι φωτιές σε Αετό Θεσπρωτίας και Γάλλο Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 2 χτες το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε η φωτιά που είχε τεθεί υπό έλεγχο προχτές το πρωί στην περιοχή των Ιωαννίνων και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες, οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και τα ξηρά χόρτα δημιούργησαν πολλαπλά μέτωπα σε ακτίνα 4 έως και 6 χιλιομέτρων.

Απειλήθηκαν σπίτια στο συνοικισμό των εργατικών κατοικιών και Πανοράματος στα Κάτω Μάρμαρα με τη φωτιά να φτάνει σε απόσταση έως και 5 μέτρων, όπως και στο Σταυράκι όπου κάηκαν δυο σταύλοι και ζώα. Οι κάτοικοι των σπιτιών βλέποντας την ανεπάρκεια σε προσωπικό των πυροσβεστών συνέβαλαν επικουρικά στη μάχη της κατάσβεσης προκειμένου να προφυλάξουν τις περιουσίες τους.

Η φωτιά συνέχιζε να καίει μέχρι αργά το βράδυ χωρίς να έχει ξεφύγει ο κίνδυνος να επεκταθεί σε κατοικημένες περιοχές. Στην κατάσβεση πέρα από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες δουλεύοντας επί 24ώρου βάσεως για να καλύψουν τα κενά, συμμετείχαν επίσης δύο ελικόπτερα. Στις κατοικημένες περιοχές που απειλούνται βρέθηκαν κλιμάκια της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίμνη Παμβώτιδα έσπευσε και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προκειμένου να... απεγκλωβίσει τους πιλότους «Καναντέρ» που καθηλώθηκε όταν αποκολλήθηκε ο ένας από τους δύο πλωτήρες. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ, έβγαλαν τους πιλότους από το αεροσκάφος και - σύμφωνα με την Πυροσβεστική - τοποθέτησαν μαξιλάρια στο φτερό προκειμένου να μη «γείρει». Πληροφορίες πάντως, έκαναν λόγο και για δεύτερο «Καναντέρ» το οποίο έμεινε λόγω μηχανικής βλάβης στην ίδια λίμνη.

Σε άλλες περιοχές

Στην Ελάτεια Λάρισας οι φλόγες μετέτρεπαν σε στάχτη δασική έκταση και μέχρι τη δύση του ηλίου 6 αεροσκάφη πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού για να περιορίσουν το μέτωπο, που ήταν μακριά από κατοικημένες περιοχές. Παρόμοια η κατάσταση στον Αετό Θεσπρωτίας, με τις φλόγες να είναι εκτός κατοικημένων περιοχών. Αντίθετα, υπό έλεγχο τέθηκαν νωρίς το απόγευμα τρεις πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν νωρίτερα στο Βόλο. Νωρίς το βράδυ, οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στον Κρόκο Κοζάνης, αλλά και αυτή στο Γάλλο Ρεθύμνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ