Τετάρτη 27 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Πτώση διαρκείας σε μια κρίση «ευκαιρίας»

Απώλειες και πτωτικές τάσεις στην κτηματομεσιτική αγορά, που αναμένεται να συνεχιστούν, καταγράφει μελέτη της εταιρείας ICAP, ενώ συνεχίζεται η πτωτική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας, έτσι που η κρίση να μετατραπεί σε «ευκαιρία» για όλους εκείνους που περιμένουν πώς και πώς να μαζέψουν τα καλύτερα ακίνητα με τις μικρότερες τιμές. Αν και οι εταιρείες του κλάδου επηρεάζονται, το κυριότερο πλήγμα δέχονται οι εργαζόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, που πιέζονται πολύπλευρα, φορολογικά και εισοδηματικά, με συνέπεια κάποιοι από αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη, να είναι και οι πρώτοι που περιφέρουν προς πώληση τον κόπο μιας ζωής, ώστε η δική τους καταστροφή να αποτελέσει την «ευκαιρία» κάποιων άλλων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε πτώση την περίοδο 2007-2010 τόσο βάσει επιφάνειας (μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής -21,1%) όσο και βάσει όγκου (μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής -22,6%). Επίσης, η μέση τιμή των ακινήτων στην Αττική παρουσίασε σημαντική πτώση το α' εξάμηνο του 2010, μεταξύ 4%- 10%, με τα ακίνητα παλαιότητας να εμφανίζουν μείωση από 6% έως και 10% και τα νεόδμητα από 4% έως 9%.

Επισημαίνεται ότι ο κτηματομεσιτικός κλάδος (Real Estate) επηρεάζεται άμεσα από το γενικότερο οικονομικό κλίμα που επικρατεί, καθώς η ζήτηση εξαρτάται από την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας. Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε πτώση το 2010 έναντι του προηγούμενου έτους, κατά 10,9% βάσει αριθμού αδειών, κατά 19,8% βάσει επιφάνειας και κατά 23,7% βάσει όγκου.

Σύμφωνα με τον ομαδοποιημένο ισολογισμό ορισμένων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις συμβούλων ακινήτων, οι συνολικές πωλήσεις τους παρουσίασαν το 2009 μείωση κατά 14,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα EBITDA μειώθηκαν κατά 13,1%, ενώ τα κέρδη προ φόρων κατά 5% περίπου. Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων ανάπτυξης ακινήτων το 2009, ήταν μειωμένες κατά 20,2%, ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 10,94%. Παρ' όλα αυτά, τα προ φόρων κέρδη ήταν ιδιαίτερα χαμηλά. Οι επιχειρήσεις εκμίσθωσης ακινήτων εμφάνισαν πωλήσεις αυξημένες κατά 2,1% το 2009, με τα κέρδη προ φόρων μειωμένα κατά 71,3%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ