Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέο έγκλημα κατά εργατών σε ορυχείο

Ανθρακωρύχος που κατάφερε να διασωθεί από τα σύγχρονα κάτεργα, που έχουν μετατραπεί τα ορυχεία στην Ουκρανία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού
Ανθρακωρύχος που κατάφερε να διασωθεί από τα σύγχρονα κάτεργα, που έχουν μετατραπεί τα ορυχεία στην Ουκρανία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού
ΚΙΕΒΟ.--

Νέο δυστύχημα σε ορυχείο σημειώθηκε την Πέμπτη στην επαρχία Λουγκάνσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας καθώς σημειώθηκε έκρηξη αερίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας ανθρακωρύχος και να τραυματιστούν 26, αρκετοί εκ των οποίων έχουν σοβαρά εγκαύματα. Πρόκειται για το τρίτο δυστύχημα που σημειώνεται σε ανθρακωρυχείο της Ουκρανίας σε λιγότερο από μία βδομάδα. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 29 Ιούλη είχαν σημειωθεί δύο δυστυχήματα στο ορυχείο Σουχοντόλναγια Βοστότσναγια της περιοχής Λουγκάνσκ και στο ορυχείο Μπαζχανόβα στο Ντονέτσκ με συνολικά 37 νεκρούς και 6 τραυματίες. Εχει προηγηθεί ένα άλλο πολύνεκρο δυστύχημα το 2007 σε ανθρακωρυχείο της Ουκρανίας, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 εργάτες.

Το τελευταίο δυστύχημα σημειώθηκε ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας, Μίκολα Αζάροφ, υποστήριξε πως η ασφάλεια στα ορυχεία της Ουκρανίας είναι ελλιπής και πρότεινε τη δημιουργία κεντρικού συστήματος για τον έλεγχο των συστημάτων ασφάλειας των ορυχείων, πρόταση που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη βδομάδα.

Τα παραπάνω αποτελούν τραγικά παραδείγματα της έλλειψης μέτρων ασφάλειας και των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στη χώρα, δύο δεκαετίες μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού.

  • Την προφυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας και «πρωταγωνίστριας» της λεγόμενης «πορτοκαλιάς επανάστασης» του 2004, Γιούλια Τιμοσένκο, διέταξε δικαστήριο της χώρας για διατάραξη της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη της για κατάχρηση εξουσίας, καθώς αρνούνταν να συμμορφωθεί με τον κανόνα να στέκεται όρθια όταν απευθύνεται στο δικαστή, τον προσέβαλε επανειλημμένα και αμφισβητούσε την αντικειμενικότητά του, ενώ υποστηρικτές της διέκοπταν συχνά τη δίκη. Η Τιμοσένκο δικάζεται με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας καθώς έχει κατηγορηθεί ότι υποχρέωσε την ουκρανική εταιρεία ενέργειας «Naftogaz» να συνάψει συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία. Η ίδια ισχυρίζεται πως αποτελεί πολιτικά υποκινούμενη δίωξη από τον Πρόεδρο, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, με στόχο να την αποκλείσει από τις βουλευτικές εκλογές του 2012 και από τις προεδρικές του 2015.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ